Egy kis őszi-téli tortát hoztam nektek, ugyanis elkészítettem ezt a tortát őszi illetve karácsonyi díszítéssel is. A fűszerek finom illata, a dió, az alma és a karamell szuper ízkombináció, ami felkerülhet akár a karácsonyi ünnepi asztalra is. :-) A recept ízből tíz blogjáról van (nem először, mivel isteni sütiket csinál Réka :-) ) , nagyon imádtuk, főleg ha sós karamellről van szó, én annak nem tudok ellenállni, isteni finom! :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged:
a piskótához:
225 g puha vaj
170 g nádcukor
4 tojás
260 g liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
csipet só
200 g felkockázott alma
60 g durvára darált dió
a töltelékhez:
400 g kockára vágott alma
40 g nádcukor
30 g vaj
1/2 teáskanál őrölt kardamom (vagy fahéj)
500 g mascarpone
170 ml habtejszín
60 g porcukor
1 teáskanál fahéj
a karamell öntethez:
100 g kristálycukor
45 g vaj
100 ml habtejszín
nagy csipet fleur de sel (só)
- A piskótához előkészítünk 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát, kivajazzuk, kilisztezzük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként, ezekkel is tovább keverjük.
- Összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, sütőporral, csipet sóval és fakanállal hozzákeverjük a vajas-tojásos részhez.
- Jöhet hozzá a felkockázott alma és durvára vágott dió is.
- A két tortaformába egyenlően elosztjuk a masszát és kb. 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a piskóta.
- Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a töltelék almás részét. A hozzávalók első négy eleméből készítjük.
- A nádcukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj felolvadt, rádobjuk a felkockázott almát, megszórjuk a kardamommal és puhára pároljuk néhány perc alatt.
- Aztán elkészítjük a mascarponés krémet, a maradék hozzávalókat: a mascarponét, a habtejszínt, a porcukrot és fahéjat egy edénybe tesszük és kézi robotgéppel kihabosítjuk.
- Jöhet az összeállítás: a kihűlt piskótákat 2-2 részre vágjuk. Megkenjük az első piskótát a mascarponés habbal és rászórunk a puhára párolt almából. Jöhet rá a következő piskóta, krém, alma, amíg el nem fogy minden. :-)
- A tortánkat körbekenjük a maradék mascarponés habbal.
- Elkészítjük még a karamell öntetet is hozzá. Megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt (amit érdemes előtte felmelegíteni). Addig keverjük a tejszínnel, amíg újra el nem olvad benne a karamellizált cukor. Majd a legvégén ízesítjük a sóval.
Én kétfajta verziót készítettem, a karácsonyosnál nem öntöttem le karamellel, hanem egy fahéjas keksszel díszítettem, itt a torta szeletek mellé önthetjük a karamell öntetet. A másik verziónál az egész tortát leöntöttem a karamellel.
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.