Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Diós almatorta sós karamell öntettel

2019/12/16. - írta: ilbiscotto

 Egy kis őszi-téli tortát hoztam nektek, ugyanis elkészítettem ezt a tortát őszi illetve karácsonyi díszítéssel is. A fűszerek finom illata, a dió, az alma és a karamell szuper ízkombináció, ami felkerülhet akár a karácsonyi ünnepi asztalra is. :-) A recept ízből tíz blogjáról van (nem először, mivel isteni sütiket csinál Réka :-) ) , nagyon imádtuk, főleg ha sós karamellről van szó, én annak nem tudok ellenállni, isteni finom! :-)

20191115-dsc_0008.jpg

 

20191115-dsc_0129.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged:

a piskótához:

225 g puha vaj

170 g nádcukor

4 tojás

260 g liszt

2 teáskanál sütőpor

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér

csipet só

200 g felkockázott alma

60 g durvára darált dió

a töltelékhez:

400 g kockára vágott alma

40 g nádcukor

30 g vaj

1/2 teáskanál őrölt kardamom (vagy fahéj)

500 g mascarpone

170 ml habtejszín

60 g porcukor

1 teáskanál fahéj

a karamell öntethez:

100 g kristálycukor

45 g vaj

100 ml habtejszín

nagy csipet fleur de sel (só)

 

20191115-dsc_0016.jpg

  1.  A piskótához előkészítünk 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát, kivajazzuk, kilisztezzük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként, ezekkel is tovább keverjük.
  4. Összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, sütőporral, csipet sóval és fakanállal hozzákeverjük a vajas-tojásos részhez.
  5. Jöhet hozzá a felkockázott alma és durvára vágott dió is.
  6. A két tortaformába egyenlően elosztjuk a masszát és kb. 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a piskóta.
  7. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a töltelék almás részét. A hozzávalók első négy eleméből készítjük.
  8. A nádcukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj felolvadt, rádobjuk a felkockázott almát, megszórjuk a kardamommal és puhára pároljuk néhány perc alatt.
  9. Aztán elkészítjük a mascarponés krémet, a maradék hozzávalókat: a mascarponét, a habtejszínt, a porcukrot és fahéjat egy edénybe tesszük és kézi robotgéppel kihabosítjuk.
  10. Jöhet az összeállítás: a kihűlt piskótákat 2-2 részre vágjuk. Megkenjük az első piskótát a mascarponés habbal és rászórunk a puhára párolt almából. Jöhet rá a következő piskóta, krém, alma, amíg el nem fogy minden. :-)
  11. A tortánkat körbekenjük a maradék mascarponés habbal.
  12. Elkészítjük még a karamell öntetet is hozzá. Megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt (amit érdemes előtte felmelegíteni). Addig keverjük a tejszínnel, amíg újra el nem olvad benne a karamellizált cukor. Majd a legvégén ízesítjük a sóval.

Én kétfajta verziót készítettem, a karácsonyosnál nem öntöttem le karamellel, hanem egy fahéjas keksszel díszítettem, itt a torta szeletek mellé önthetjük a karamell öntetet. A másik verziónál az egész tortát leöntöttem a karamellel.

20191115-dsc_0142.jpg

 

20191115-dsc_0197.jpg

 

20191115-dsc_0204.jpg

 

20191115-dsc_0285.jpg

 

20191115-dsc_0290.jpg

 

20191115-dsc_0292.jpg

 

20191115-dsc_0301.jpg

 Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr6815354488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása