Az olaszok egyik kedvenc hagyományos keksze, a biscotti nálunk is elsőszámú kedvenc volt, amikor elkezdtem kekszeket sütögetni. Most egy új receptre bukkantam rá Márk Szonja: Édes ajándékok c. könyvében, ami ugyancsak kedvenc lesz. :-) Vaj helyett olajat használ és a liszt mellett van még egy "szokatlan" összetevő is: a zabpehely. :-) Plusz még egy új dolgot is felfedeztem az elkészítés folyamatában, amit x-el megjelöltem a leírásban és valóban könnyebb így elkészíteni. :-) Szóval jöhet a sütés, aztán egy forró kávé vagy tea (esetleg bor, mint az olaszok) és indulhat az élvezet! :-))))
A következő alapanyagokra lesz szükséged (1 rúd) kb. 12 szelet kekszhez:
8 dkg finomliszt
6 dkg cukor
1,5 dkg zabpehely
1/3 teáskanál sütőpor
1/3 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1/2 narancs és 1/2 citrom reszelt héja (bio)
1 tojás
1 evőkanál napraforgóolaj
1/3 teáskanál mandulakivonat
2,5-2,5 dkg aszalt áfonya és meggy
2 dkg sós, pörkölt pisztácia (megpucolva)
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
- A lisztet, a cukrot, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, sót és a reszelt narancs- és citromhéjakat, összekeverjük egy tálban.
- Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a mandulakivonatot és jól összevegyítjük.
- Jöhet hozzá az aszalt áfonya és meggy, illetve a pisztácia is. Ezekkel is elkeverjük.
- Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük és a közepére halmozzuk a tésztát.
- Enyhén vizes kézzel rúddá formázzuk a sütőpapíron és betoljuk a sütőbe. Kb. fél óra alatt megszilárdul.
- (x!!!)HAGYJUK langyosra KIHŰLNI (ez az az új "titok", így sokkal könnyebb lesz szeletelni, nem ragad a késhez....), közben a sütő hőfokát levesszük 120 fokra.
- Felvágjuk a biscotti rudat kb. 1 cm vékony lapokra és fektetve visszarakjuk a sütőpapíros tepsibe (amiben az előbb sütöttük) és hagyjuk tovább száradni, ez újabb 30 perc. (félidőnél megfordíthatjuk a kekszeket, ha esetleg nem "kopog" a tetejük tovább is süthetjük-száríthatjuk őket)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.