Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Citrusos, pisztáciás biscotti aszalt áfonyával és meggyel

2018/11/27. - írta: ilbiscotto

 Az olaszok egyik kedvenc hagyományos keksze, a biscotti nálunk is elsőszámú kedvenc volt, amikor elkezdtem kekszeket sütögetni. Most egy új receptre bukkantam rá Márk Szonja: Édes ajándékok c. könyvében, ami ugyancsak kedvenc lesz. :-) Vaj helyett olajat használ és a liszt mellett van még egy "szokatlan" összetevő is: a zabpehely. :-) Plusz még egy új dolgot is felfedeztem az elkészítés folyamatában, amit x-el megjelöltem a leírásban és valóban könnyebb így elkészíteni. :-) Szóval jöhet a sütés, aztán egy forró kávé vagy tea (esetleg bor, mint az olaszok) és indulhat az élvezet! :-))))

dsc_0110.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged (1 rúd) kb. 12 szelet kekszhez:

8 dkg finomliszt

6 dkg cukor

1,5 dkg zabpehely

1/3 teáskanál sütőpor

1/3 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

1/2 narancs és 1/2 citrom reszelt héja (bio)

1 tojás

1 evőkanál napraforgóolaj

1/3 teáskanál mandulakivonat

2,5-2,5 dkg aszalt áfonya és meggy

2 dkg sós, pörkölt pisztácia (megpucolva)

 dsc_0137.jpg

  1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  2. A lisztet, a cukrot, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, sót és a reszelt narancs- és citromhéjakat, összekeverjük egy tálban.
  3. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a mandulakivonatot és jól összevegyítjük.
  4. Jöhet hozzá az aszalt áfonya és meggy, illetve a pisztácia is. Ezekkel is elkeverjük.
  5. Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük és a közepére halmozzuk a tésztát.
  6. Enyhén vizes kézzel rúddá formázzuk a sütőpapíron és betoljuk a sütőbe. Kb. fél óra alatt megszilárdul.
  7. (x!!!)HAGYJUK langyosra KIHŰLNI (ez az az új "titok", így sokkal könnyebb lesz szeletelni, nem ragad a késhez....), közben a sütő hőfokát levesszük 120 fokra.
  8. Felvágjuk a biscotti rudat kb. 1 cm vékony lapokra és fektetve visszarakjuk a sütőpapíros tepsibe (amiben az előbb sütöttük) és hagyjuk tovább száradni, ez újabb 30 perc. (félidőnél megfordíthatjuk a kekszeket, ha esetleg nem "kopog" a tetejük tovább is süthetjük-száríthatjuk őket)

 dsc_0117.jpg

dsc_0084.jpg

dsc_0135.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr4114379124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása