Így november végén én már elkezdtem hangolódni a karácsonyra. Nemrég megvettem Stahl Judit legújabb sütis könyvét: Csokis csábítások címmel, és ezt a puszedlit választottam ki elsőnek kipróbálásra. Egyébként is imádom a puszedlit, a tavalyi hagyományos cukormázas verzióját is (receptjét itt találjátok) , és mivel nagyon szeretem a zserbót, tudtam, hogy ez csakis finom lehet. Hát nem csalódtam és a kisfiamnak is nagyon bejött!!! Nem bírta abbahagyni az evést. :-) :-) :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 40 db puszedlihez:
8 dkg vaj
25 dkg méz
3 tojássárgája
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg aszalt sárgabarack
2 evőkanál sárgabarack lekvár
15 dkg dió
1/2 biocitrom reszelt héja
A csokoládébevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín
1 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
A díszítéshez:
8 dkg fehércsokoládé
- Először összeállítjuk a tésztát: a vajat és a mézet összeolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni, majd elkeverjük benne egy kézi habverővel a tojássárgákat. A lisztet, a porcukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy nagy tálban, aztán hozzáöntjük a langyos mézes keveréket és a tejfölt. Fakanállal jól összedolgozzuk és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk.
- A töltelékhez az aszalt sárgabarackot leöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, hagyjuk kicsit puhulni, majd leszűrjük és a lekvárral és a dióval (amit előtte érdemes száraz serpenyőben kicsit megpirítani, csak addig, amíg megérezzük a dió illatát) ledaráljuk kissé pépes állagúra.
- Következő nap sütés előtt kivesszük egy órával hamarabb a hűtőből a tésztát és a tölteléket.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A tésztából diónyi golyókat formázunk, majd egyesével kilapítjuk őket, beleteszünk 1-1 teáskanál tölteléket, széleit összetapasztjuk és újra golyóvá formázzuk őket.
- Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket 2 cm távolságra egymástól és 10-15 perc alatt megsütjük. (amikor már érezzük a kezünkkel, hogy a tészta kezd szilárdulni, kivesszük)
- Hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- Addig elkészítjük a csokimázat
- Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, a tejszínt, mézet és vajat.
- A puszedliket alulról villára szúrjuk és belemártjuk a csokimázba, majd rácsra rakjuk őket, hogy lecsepegjen róluk a felesleges máz.
- Megvárjuk, hogy megdermedjen (én ebben a hidegben kiraktam az erkélyre és nagyon hamar meg is szilárdult rajta a csoki), majd a fehércsokit felolvasztva, megcsíkozzuk a puszedliket vele. (Kis zacskóba raktam, vágtam az egyik végére egy pici lukat és így vonalkáztam vele)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.