Cedric Grolet, francia cukrász Rubik kocka tortáját készítettem el a blog 100. receptjeként, aki nagyon nagy kedvencem. Mivel 4 fajta piskóta, 4 fajta mousse, 4 fajta glazúr, ropogós rétegek és inzertek (betétek) is készültek, túl hosszú lett volna egy receptben megírni, ezért két részre osztottam a kockák receptjét. 1. részben a céklás-málnás kocka és a kakaós-kókuszos kocka receptjét olvashatjátok, itt a 2. részben pedig a mákos-citromos kocka és a pisztáciás-csokis mogyorós kockáét. A receptúrák összeállítását Praliné Paradicsom blogja, vagyis Ötvös Zsuzsa ihlette, az ő blogjáról és könyvéből (Kreatív Desszertiskola) szemezgettem és alkottam meg az én Rubik tortámat. :-)
Mákos-citromos kocka (3,5x3,5 cm-es kocka)
Mákos piskóta alapanyagai: (12x6 cm-es téglalap) (gluténmentes)
40 g vaj
40 g porcukor
40 g tojás (kb. 1 db)
48 g mandulaliszt
12 g darált mák
1/2 bio narancs héja
Citromos namelaka alapanyagai:
75 g tej
1,5 lapzselatin
150 g fehércsoki
csipet só
150 g habtejszín
1/2 bio citrom héja és leve
Ropogós réteghez:
10 g kókuszchips (bio boltokban kapható)
10 g gabonapehely (v. kukoricapehely)
egy csipet só
35 g étcsoki
15 g mandulakrém (házilag is elkészíthető)
1/2-1 evőkanálnyi kandírozott citromhéj (házilag)
Tükörglazúr:
65 g víz
42 g méz
70 g sűrített tej
3 lapzselatin
100 g fehércsokoládé
1 teáskanál Matcha tea por (én a teavolution-on rendeltem) vagy 1 csepp zöld ételfesték
1. nap elkészítjük a tükörglazúrt:
- hideg vízbe áztatjuk a lapzselatinokat
- a vizet, a mézet és a sűrített tejet + színezésként egy teáskanálnyi matcha teaport feltesszük egy lábasban forrni, majd hozzáadjuk a kifacsart lapzselatinokat.
- Egy tálban kimérjük a fehércsokit és ráöntjük a zselatinos folyadékot. Addig kavarjuk, amíg a csoki felolvad teljesen.
- Egy turmixxal még átkavarjuk, majd leszűrjük és ha kissé kihűlt hűtőbe rakjuk lefedve másnapig.
Következő nap:
Mákos piskóta elkészítése: (gluténmentes)
- A porcukrot a tojással kézi habverővel lazán felverjük.
- A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
- Összevegyítjük a mandulalisztet és a darált mákot, és belereszeljük a narancs héját.
- A kettől összekeverjük, majd belecsorgatjuk a kihűlt vajat is. Több részletben dolgozzuk bele a tésztába.
- Sütőpapíros tepsibe simítjuk, hogy egy 12x6 cm-es téglalap kiférjen, de inkább nagyobb legyen (így könnyebb lesz szépen kiszúrni a kockákat)
- 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 8-10 perc alatt megsül.
Citromos namelaka elkészítése:
Először is mi az a namelaka? Japán technika, egy krémes textúrát, állagot jelent, valahol a mousse és a panna cotta között. Nagyon egyszerű elkészíteni, úgyhogy nem kell tőle megijedni. :-)
- A tejbe belereszelem a citrom héját, majd felforralom. Állni hagyom egy fél órát, majd leszűröm. (most nem kell nekünk a citromhéj bele, csak az íze)
- A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.
- A tejet újra felforralom, belerakom a kifacsart lapzselatint, elkavarom, feloldom benne.
- A fehércsokit közben megolvasztom és a zselatinos tejet hozzáöntöm, elkavarom. (azért olvasztottam itt meg a csokit, mert annyira kicsi mennyiség a tej, hogy féltem nem fogja ennyi megolvasztani a csokit)
- Mehet bele egy csipet só és a citrom leve.
- A hideg habtejszínt felverem és apránként hozzákeverem a csokis részhez.
- Mehet a hűtőbe.
Ropogós réteg elkészítése:
- Elkészítjük a mandulakrémet: kávédarálóba rakjuk a blansírozott mandulát és addig daráljuk, amíg kicsit kioldódik a mandulából az olaj, így szép krémes állagot kapunk. (ekkora mennyiségnél ez nagyon hamar megvan, pár másodperc)
- Ledaráljuk a kókuszchipset és a gabonapelyhet.
- A csokit megolvasztjuk, és hozzáadjuk a ledarált kókuszt, gabonapelyhet és a mandulakrémet + a csipet sót.
- A kihűlt piskótánkra kenjük, úgy, hogy bejelöljük a 12x6 cm-es téglalapot, erre kerüljön a ropogós csoki réteg. Majd berakjuk a hűtőbe dermedni, utána kiszúrhatjuk a 8 db kis kockát.
Összeállítás:
- Elővesszük a kocka szilikon formánkat és először a citromos krémmel töltjük meg a 8 kockát a 3/4-éig,
- majd a mákos piskótával lezárjuk a tetejüket, úgy, hogy a ropogós réteg lefelé nézzen a mousse felé.
- Ha hézag lenne bárhol, a maradék mousse-szal kitöltjük, lesimítjuk egy spatulával és mehet a mélyhűtőbe kifagyni. Kb. 2 óra elég neki.
- Elővesszük a glazúrt a hűtőből és mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd hagyjuk visszahűlni 28 fokig (na itt jó, ha van egy digitális hőmérőnk :-). Ha nincs hőmérőnk, egy kanál hátán végzünk próbát, belemártjuk a kanalat a glazúrba, ha a kanál hátára az ujjunkkal csíkot húzunk és megmarad, akkor már jó. De sietnünk kell, mert nagyon hamar dermed innentől.
- Egy villát meghajlítottam és erre felültettem a (most kivett) fagyott kockákat és belemártottam őket. Majd rácsra helyeztem, hogy lecsöpögjön a felesleges máz.
- Utána mehet a hűtőbe egy-két órára, aztán már fogyaszthatjuk is. :-)
Pisztáciás- csokis mogyorós kocka ( 8 db 3,5x3,5 cm-es kocka)
Pisztáciás joconde piskóta alapanyagai:
25 g darált pisztácia
7,5 g finomliszt
7 g porcukor
36 g egész tojás
17 g tojásfehérje
28 g cukor
6 g vaj
Csokis mogyorómousse alapanyagai:
98 g tej
26 g tojássárgája
30 g nádcukor
62 g natúr mogyorókrém (házilag elkészíthető)
1,5 lapzselatin
50 g tejcsoki
45 g étcsoki
csipet só
150 g habtejszín
Pisztáciás-marcipános réteghez:
30 g marcipánmassza
12 g pisztácia
Tükörglazúr:
65 g víz
42 g méz
70 g sűrített tej
3 lapzselatin
100 g tejcsoki
Első nap itt is a glazúr elkészítésével kezdjük, ugyanúgy, mint az előbbiekben leírtnál.
Következő nap:
Piskóta elkészítése: (a joconde-ról egy pár szót előtte: ez egy francia eredetű piskóta, általában nagyrészt mandulalisztet tartalmaz és egy kevés sima lisztet, de a mandula kicserélhető más darált magvakra is, most pisztáciás lett :-))
- A darált pisztáciát, a porcukrot (átszitálva), a finomlisztet és az egész tojást kihabosítjuk.
- A vajat megolvasztjuk és hagyjuk hűlni.
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- A pisztáciás részhez több részletben hozzákeverjük óvatosan a felvert tojásfehérjét, majd végül a kihűlt vajat is.
- Sütőpapíros tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 10 perc alatt megsül.
- Ha kisült a piskóta egyből egy sütőpapírra fordítjuk és lehúzzuk az aljáról a papírt. Hagyjuk kihűlni.
Marcipános réteg elkészítése:
- Durvára őröljük a pisztáciát és belegyúrjuk a marcipánmasszába.
- Két sütőpapír között kinyújtjuk, majd óvatosan kiszúrjuk rajta a kockákat (3x3 cm)
Csokis-mogyorós mousse elkészítése:
- Először a mogyorókrémet készítjük el (ugyanúgy, mint a mandulakrémet), a megpucolt mogyorót kávédarálón addig daráljuk, amíg elkezdi kiengedni az olajat magából, így szép krémes állagot kapunk.
- A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
- A tejet, a tojássárgáját, a cukrot és a mogyorókrémet feltesszük egy lábasban alacsony lángon főzni, amíg be nem sűrűsödik. Ha van digitális hőmérőnk, 80 fokig kell melegíteni, ha nincs akkor a kanál hátára, ha az ujjunkkal csíkot húzunk és már látszik, akkor elkészült.
- A lapzselatinokat kicsavarjuk és elkeverjük a krémben.
- Egy tálban kimérjük a kétfajta csokit egy csipet sóval és ráöntjük a zselatinos krémet, majd addig kavarjuk, amíg el nem olvad a csoki.
- A hideg tejszínt felverjük (ne legyen kemény) és több részletben hozzákeverjük a krémünkhöz.
- Hűtőbe tesszük.
Összeállítás:
Teljesen megegyezik az előzővel, csak itt nincs rajta a piskótán a ropogós réteg. Azt a mousse-ra rárakjuk és arra a piskótát.
A végső összeállításhoz készítettem 3 db csokilapot 400 g étcsokiból. Egy sütőpapírral kibélelt téglalap alakú (állítható) formába öntöttem a felolvasztott csoki 2/3a-d részét és kidermesztettem. Majd egy forró késsel kivágtam 2 db 13x13 cm-es kockát. Végül a maradék olvasztott csokiból még egy kockát csináltam (itt már használtam az elválasztót, ami az állítható formához van) és ugyanúgy kivágtam a 13x13 cm-es kockát.
Lehet vásárolni neten ehhez a tortához forgatható állványt is. Mert ezzel a csokiállvánnyal, a két emelet súlyától, összenyomódott 1-2 kocka a fotózás végére :-))))
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.