Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Pisztáciás madeleine

2019/05/31. - írta: ilbiscotto

Nagyon szeretem a francia cukrászatot, el bírok pepecselni a tartokkal, mousse-okkal, a többféle réteg megalkotásával és végül a gyönyörű glazúr befejezéssel. De most ezektől egy sokkal egyszerűbb francia édesség receptje jön, a madeleine-é. Kipróbáltam 3 féle receptet és ez bizonyult eddig a legjobb állagúnak. Tulajdonképpen egy egyszerű piskóta, kicsit felturbózva most egy kis pisztáciával. De rakhatunk bele gyümölcsöt is, kakaót, csokit, liofilizált gyümölcsöt, akár levendulát. A franciák egyébként mindig frissen sütik, mert akkor a legropogósabb kívülről, akkor a legfinomabb. A recept a Street Kitchen oldaláról van. :-)

3.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db-hoz:

6 dkg vaj

4 dkg pisztácia

2 kicsi tojás

5,5 dkg cukor

pici vanília

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 bio citrom leve és héja

1.jpg

  1. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk hűlni.
  2. Ledaráljuk a pisztáciát.
  3. A tojásokat a cukorral és vaníliával habosra keverjük.
  4. A liszthez hozzákeverjük a pisztáciát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  5. Hozzáreszeljük a fél citrom héját, belecsorgatjuk a levét, valamint itt jöhet hozzá a kihűlt olvasztott vaj is.
  6. Ha mindent óvatosan elkavartunk, hűtőbe tesszük egy fél órára.
  7. 210 fokra előmelegítjük a sütőt.
  8. A madeleine formákba kanalazzuk a tésztát (ha szilikonos a formánk mehet bele egyből, ha fém, előtte kivajazzuk, kilisztezzük).
  9. 10 perc alatt megsütjük.
  10. Picit hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve kihűtjük teljesen.

 

2.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr5714872056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása