Nagyon szeretem a francia cukrászatot, el bírok pepecselni a tartokkal, mousse-okkal, a többféle réteg megalkotásával és végül a gyönyörű glazúr befejezéssel. De most ezektől egy sokkal egyszerűbb francia édesség receptje jön, a madeleine-é. Kipróbáltam 3 féle receptet és ez bizonyult eddig a legjobb állagúnak. Tulajdonképpen egy egyszerű piskóta, kicsit felturbózva most egy kis pisztáciával. De rakhatunk bele gyümölcsöt is, kakaót, csokit, liofilizált gyümölcsöt, akár levendulát. A franciák egyébként mindig frissen sütik, mert akkor a legropogósabb kívülről, akkor a legfinomabb. A recept a Street Kitchen oldaláról van. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db-hoz:
6 dkg vaj
4 dkg pisztácia
2 kicsi tojás
5,5 dkg cukor
pici vanília
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 bio citrom leve és héja
- A vajat megolvasztjuk, hagyjuk hűlni.
- Ledaráljuk a pisztáciát.
- A tojásokat a cukorral és vaníliával habosra keverjük.
- A liszthez hozzákeverjük a pisztáciát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
- Hozzáreszeljük a fél citrom héját, belecsorgatjuk a levét, valamint itt jöhet hozzá a kihűlt olvasztott vaj is.
- Ha mindent óvatosan elkavartunk, hűtőbe tesszük egy fél órára.
- 210 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A madeleine formákba kanalazzuk a tésztát (ha szilikonos a formánk mehet bele egyből, ha fém, előtte kivajazzuk, kilisztezzük).
- 10 perc alatt megsütjük.
- Picit hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve kihűtjük teljesen.
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.