Nyári hőségben mindig jól jön egy sütő bekapcsolása nélküli nasi. Egyik nagy kedvencünk a sajttorta, bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, nagyon könnyű elkészíteni és tuti levesszük a lábáról a vendégeinket. :-) Recept inspirálója a Street Kitchen sajttortája 1-2 módosítással. :-)
Az alap kekszes részhez szükséges: (20 cm átmérőjű tortaformához)
20 dkg zabkeksz
8 dkg olvasztott étcsoki (vagy vaj)
A krémhez:
500 g mascarpone
2,5 dl habtejszín
4 evőkanál nádcukor
1/2 teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliás cukor)
1 bio citrom héja
2 lapzselatin
Tetejére:
20 dkg gyümölcs
2 evőkanál cukor
1/2 bio citrom héja és leve
2 g pektin
- Én a teljes kiőrlésű zabpelyhes kekszemet sütöttem meg az alaphoz, (de persze, ha sietős jöhet a bolti is) receptet itt találsz.
- A kekszet összetörjük és az olvasztott csokival (vagy vajjal is jó) elkeverjük. Kibélelünk egy sütőformát(sütőpapírral alul és oldalt) és belenyomkodjuk, elegyengetjük a csokis kekszet, majd hűtőbe tesszük pihenni.
- A krémhez a hideg mascarponet, habtejszínt (ebből egy lábasba teszünk 4-5 evőkanálnyit), cukrot, vaníliát robotgéppel kihabosítunk. Hozzáreszeljük a citrom héját is.
- A lapzselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk.
- A 4-5 evőkanálnyi tejszínt picit felforraljuk, majd a felpuhult lapzselatinokat kinyomkodva beletesszük és elkavarjuk. Picit hagyjuk hűlni, (ez egy perc) és hozzáforgatjuk a habunkhoz. Itt rakhatunk bele egy kis gyümölcslekvárt (ízlés szerint), vagy majd a tetejére készített gyümölcskompótból is rakhatunk egy pár kanállal.
- Elővesszük a hűtőből a tortaformánkat, az aljáról leszedjük a sütőpapírt, nagyon könnyen lejön, hisz keményre dermedt a kekszünk. Itt már a kínálótálra raktam, (levettem a tortaforma alját is. ) köré helyezzük a tortakarikát, bele a megdermedt kekszet (mintha egy piskótalapunk lenne) és kibéleljük körbe magasan a sütőpapírral és rásimítjuk a habot. Újra a hűtőbe tesszük.
- Végül elkészítjük a tetejére a gyümölcsös réteget. A gyümölcsöt (egy maréknyit félreteszünk) egy lábosba tesszük és kavargatva elkezdjük forralni, hogy levet eresszen. Belereszeljük a citrom héjat és a levét is hozzáadjuk. A cukrot a pektinnel elkeverjük és hozzáadjuk a gyümölcshöz és még egy percig forraljuk vele. Végül belerakjuk a maréknyi félretett gyümölcsöt is, ezzel már éppenhogy elkavarjuk. (mindezt azért tesszük, hogy egész gyümölcs darabok is maradjanak) Mehet a torta tetejére.
- Jól kihűtjük (2-3 óra) és tálaljuk. :-)
Fotók: Böjtös Erika