Volt egy majdnem tele üveg citromkrémem, de most nem pitét csináltam hozzá, hanem egy zabpelyhes kekszalapot. Ízből tíz blogján találtam rá egy nagyon jó receptre, csak ott a citromkrémet a sütivel együtt süti meg és mivel nekem már kész volt a krémem, így megalkottam az én verziómat belőle. :-) A citromkrém Mohakonyhától van, nekem ez vált be. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 20x24 cm-es tepsihez
Tészta:
12,5 dkg aprószemű zabpehely
18 dkg finomliszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
8 dkg kristálycukor
8 dkg nádcukor
17 dkg olvasztott vaj
Citromkrém:
2 egész tojás
2 tojássárgája
2 biocitrom héja
2 dl citromlé
15 dkg cukor
8 dkg vaj
(+ a kész citromkrémhez 25 dkg mascarpone és 2 evőkanál porcukor)
- Először a citromkrémet készítjük el.
- Én biztosra mentem és vízgőz felett csináltam, hogy ne legyen rántotta. Így előveszünk egy tálat, amit a lábosra tudunk tenni, hogy az alja ne érjen a vízhez.
- A vaj kivételével mindent a tálba teszünk, összekeverjük egy kézi habverővel. Folyamatosan keverjük (közepes lángon), amíg elkezd picit sűrűsödni. (ezt hőmérővel is mértem, 80 C-nál levettem a tűzről).
- Ezután egy szűrővel leszűrjük, hogy tutira ne legyen benne tojásdarab.
- Majd apró kockánként hozzáadjuk a vajat és jól elkavarjuk. (ettől szép selymes lesz) Hagyjuk kicsit hűlni, majd üvegbe téve hűtőbe tesszük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A vajat megolvasztjuk és picit hűlni hagyjuk.
- A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük egy tálban és ráöntjük az olvasztott vajat.
- Kibélelünk egy tepsit (20x24 cm) sütőpapírral és a tészta 3/4 részét elsimítjuk benne.
- A maradék tésztát pedig sütőpapírra morzsoljuk.
- A kettőt süthetjük úgy, hogy egy nagy tepsibe rakjuk a kicsit és a morzsát is a sütőpapírral. (nekem egyszerű volt, mert olyan téglalap tortaformám van, ami kihúzható és van hozzá elválasztó is :-) )
- Kb. 35 perc alatt sül meg, amikor már látjuk, hogy barnulni kezd a teteje, akkor már kivehetjük.
- Hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt citromkrémhez ízlés szerint rakjunk mascarponét. Én ehhez a mennyiséghez egy 25 dkg-ot tettem + 2 evőkanál porcukrot. A mascarponét először elkeverjük a porcukorral, majd ráöntjük a citromkrémet és összekeverjük.
- Ha kihűlt a tészta is, jöhet az összeállítás. A tésztára rásimítjuk a mascarponés citromkrémet és a tetejére szórjuk a megsült morzsát.
- Hűtőbe tesszük a sütinket egy pár órára, legjobb egy egész éjszakára.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.