Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Gyümölcsös sajttorta sütés nélkül

2019/07/19. - írta: ilbiscotto

 Nyári hőségben mindig jól jön egy sütő bekapcsolása nélküli nasi. Egyik nagy kedvencünk a sajttorta, bármilyen gyümölccsel csinálhatjuk, nagyon könnyű elkészíteni és tuti levesszük a lábáról a vendégeinket.  :-) Recept inspirálója a Street Kitchen sajttortája 1-2 módosítással. :-)

4.jpg

Az alap kekszes részhez szükséges: (20 cm átmérőjű tortaformához)

20 dkg zabkeksz

8 dkg olvasztott étcsoki (vagy vaj)

A krémhez:

500 g mascarpone

2,5 dl habtejszín

4 evőkanál nádcukor

1/2 teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliás cukor)

1 bio citrom héja

2 lapzselatin

Tetejére:

20 dkg gyümölcs

2 evőkanál cukor

1/2 bio citrom héja és leve

2 g pektin

1_1.jpg

  1. Én a teljes kiőrlésű zabpelyhes kekszemet sütöttem meg az alaphoz, (de persze, ha sietős jöhet a bolti is) receptet itt találsz.
  2. A kekszet összetörjük és az olvasztott csokival (vagy vajjal is jó) elkeverjük. Kibélelünk egy sütőformát(sütőpapírral alul és oldalt) és belenyomkodjuk, elegyengetjük a csokis kekszet, majd hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A krémhez a hideg mascarponet, habtejszínt (ebből egy lábasba teszünk 4-5 evőkanálnyit), cukrot, vaníliát robotgéppel kihabosítunk. Hozzáreszeljük a citrom héját is.
  4. A lapzselatinokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  5. A 4-5 evőkanálnyi tejszínt picit felforraljuk, majd a felpuhult lapzselatinokat kinyomkodva beletesszük és elkavarjuk. Picit hagyjuk hűlni, (ez egy perc) és hozzáforgatjuk a habunkhoz. Itt rakhatunk bele egy kis gyümölcslekvárt (ízlés szerint), vagy  majd a tetejére készített gyümölcskompótból is rakhatunk egy pár kanállal.
  6. Elővesszük a hűtőből a tortaformánkat, az aljáról leszedjük a sütőpapírt, nagyon könnyen lejön, hisz keményre dermedt a kekszünk. Itt már a kínálótálra raktam, (levettem a tortaforma alját is. ) köré helyezzük a tortakarikát, bele a megdermedt kekszet (mintha egy piskótalapunk lenne) és kibéleljük körbe magasan a sütőpapírral és rásimítjuk a habot. Újra a hűtőbe tesszük.
  7. Végül elkészítjük a tetejére a gyümölcsös réteget. A gyümölcsöt (egy maréknyit félreteszünk) egy lábosba tesszük és kavargatva elkezdjük forralni, hogy levet eresszen. Belereszeljük a citrom héjat és a levét is hozzáadjuk. A cukrot a pektinnel elkeverjük és hozzáadjuk a gyümölcshöz és még egy percig forraljuk vele. Végül belerakjuk a maréknyi félretett gyümölcsöt is, ezzel már éppenhogy elkavarjuk. (mindezt azért tesszük, hogy egész gyümölcs darabok is maradjanak) Mehet a torta tetejére.
  8. Jól kihűtjük (2-3 óra) és tálaljuk. :-)

 6.jpg

7_1.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr3914942672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása