Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Sablé keksz torta

2018/07/26. - írta: ilbiscotto

 Egyre több magyarországi cukrászdában is felfedezhető ez az új trendi torta, mely lehet szám, szív, kerek, stb. formájú és lehet gyümölcsös, csokis vagy vaníliás ízű. Díszíthetjük továbbá macaronnal, habcsókkal, ehető virágokkal, csak a képzelet szab határt az alkotáshoz. :-) Sütésre fel! :-)

dsc_0018.jpg

Egy 26 cm-es szív alakú tortához szükséges:

13 dkg finomliszt

1 dkg kakaópor

3,2 dkg mandulaliszt

egy csipet só

1 nagy tojás

5 dkg vaj

3 dkg porcukor

Krémhez:

2dl habtejszín

200 g mascarpone

2-3 evőkanál porcukor

1/2 teáskanál vanília

egy teáskanálnyi citromlé

dsc_0010.jpg

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd tovább habosítjuk az egész tojással is.
  2. Hozzászitáljuk a liszteket, kakaót és egyneművé gyúrjuk.
  3. Folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. Az a legjobb, ha egy teljes éjszakát áll a tésztánk.
  4. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  5. A tésztát hagyjuk egy kicsit felmelegedni és utána kezdjük csak el kinyújtani. Az a legjobb és legkönnyebb módja, hogy ne törjön el a tésztánk, hogy egyből egy sütőpapíron nyújtjuk ki és vágjuk ki a formát. Innen már könnyebb a tepsi hátára csúsztatni és mehet is a sütőbe 10 percre.
  6. Ennél a tortánál 2 db szívet készítettem. (marad bőven a tésztából abból kisebb formákat szaggathatunk és lehet belőle mini tortákat készíteni. De arra figyeljünk, hogy minél kevesebbszer gyúrjuk újra össze a tésztát, mert hamar felmelegszik és úgy már nehezebb lesz szép formát kiszúrni belőle.)
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni a tésztákat.
  8. Krém elkészítése nagyon egyszerű: egy tálba rakjuk a hideg tejszínt, mascarponét, vaníliát és a porcukrot és együtt felverjük őket. Ha kész, hozzáadjuk a kiskanálnyi citromlevet és kavarunk rajta egyet, majd habzsákba töltjük.
  9. Megkenjük az első kekszet vékonyan valamilyen lekvárral (ez épp most baracklekváros), majd pöttyöket nyomunk a habzsákból és rakunk rá pár szem gyümölcsöt.
  10. Jöhet rá a második keksz, amit szintén vékonyan lekenünk lekvárral, rá a hab és végül a díszítés: gyümölcs, habcsók, macaron, csoki..... :-)
  11. Mehet a hűtőbe legalább két órára, hogy picit megpuhuljon a keksz. Persze olyan puha sosem lesz, mint egy piskóta, de nem is kell, hogy olyan legyen. :-)

 (A keksz receptjét Viánál találtam a Tortaiskola.hu-n, ahol sok hasznos tanácsot is találhattok, ha tortákról van szó. :-) )

dsc_0023.jpg

dsc_0021.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

és ilyen picikét készíthetünk a maradékból :-)

027_2.jpg

026_2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr7214143221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása