Nemrég találtam rá erre a kekszre éjszakai inspirálódásom közben (tudjátok a 11 hónapos kicsi lányom még mindig 2-3 óránként felkel) és elsőre megfogott a kép is, a recept is, sőt találtam hozzá videót is Martha Stewart oldalán (a recept végén megtaláljátok). Amúgy is a karácsonyi stollen keksz óta marcipán imádásban vagyok, így azonnal ki kellett próbálnom és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni és épp olyan gyorsan el is fogy. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged 4 kis rúd kekszhez:
315 g finomliszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1/2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg marcipán
8 dkg nádcukor
9 dkg vaj
2 tojás
lekvár a töltéshez (kb. 8-10 evőkanálnyi)
tetejére fehér csokoládé kb. 5 dkg
- A marcipánt a cukorral késes robotgépben összedarálom, hogy apróbb szemcsés legyen a marcipán.
- Ezután beleteszem a puha vajat, majd a tojásokat is.
- Végül pedig hozzákeverjük a sóval, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet.
- A tésztát négyfelé szedem és folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk fél órára. (csináljunk belőlük kis hurkákat)
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Kivesszük egyesével a tésztákat és kissé a hengereket megnyújtjuk, majd kilapítjuk a képet látható formára. Betesszük a sütőbe 12-15 percre, hogy kicsit megszilárduljon.
- Kivesszük a sütőből és a közepébe mélyedést készítünk a lekvárnak. Megtöltjük vele, én próbáltam ribizlilekvárral és baracklekvárral is (mind2-vel nagyon finom), és újra betoljuk a sütőbe még 8-10 percre.
- Ha kihűlt olvasztott csokival meglocsoljuk. Ha megdermedt rajta a csoki felszeleteljük.
Íme egy videó hozzá segítségként. A receptben a marcipán helyett mandulapasztát ír, de ha megnézitek a videót, úgy néz ki, mint a marcipán, mert amit itthon lehet kapni ezen a néven, az folyós állagú, és nekünk nem ez kell. A marcipánnal pedig nagyon finom lett a süti. :-) Még egy dologban tértem el, eredetileg a tetejére egy glazúr megy, porcukor és tej keveréke, de úgy voltam vele, ha már édes, akkor inkább fehércsoki legyen. :-)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.