Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Jamaretti keksz

2018/02/07. - írta: ilbiscotto

 Nemrég találtam rá erre a kekszre éjszakai inspirálódásom közben (tudjátok a 11 hónapos kicsi lányom még mindig 2-3 óránként felkel) és elsőre megfogott a kép is, a recept is, sőt találtam hozzá videót is Martha Stewart oldalán (a recept végén megtaláljátok). Amúgy is a karácsonyi stollen keksz óta marcipán imádásban vagyok, így azonnal ki kellett próbálnom és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni és épp olyan gyorsan el is fogy. :-)

dsc_1236_kesz_2_fileminimizer.jpg

 

A következő alapanyagokra lesz szükséged 4 kis rúd kekszhez:

 315 g finomliszt

1 teáskanál sütőpor

csipetnyi só

1/2 teáskanál őrölt fahéj

10 dkg marcipán

8 dkg nádcukor

9 dkg vaj

2 tojás

lekvár a töltéshez (kb. 8-10 evőkanálnyi)

tetejére fehér csokoládé kb. 5 dkg

 

  1. A marcipánt a cukorral késes robotgépben összedarálom, hogy apróbb szemcsés legyen a marcipán.
  2. Ezután beleteszem a puha vajat, majd a tojásokat is.
  3. Végül pedig hozzákeverjük a sóval, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet.
  4. A tésztát négyfelé szedem és folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk fél órára. (csináljunk belőlük kis hurkákat)
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  6. Kivesszük egyesével a tésztákat és kissé a hengereket megnyújtjuk, majd kilapítjuk a képet látható formára. Betesszük a sütőbe 12-15 percre, hogy kicsit megszilárduljon.
  7. Kivesszük a sütőből és a közepébe mélyedést készítünk a lekvárnak. Megtöltjük vele, én próbáltam ribizlilekvárral és baracklekvárral is (mind2-vel nagyon finom), és újra betoljuk a sütőbe még 8-10 percre.
  8. Ha kihűlt olvasztott csokival meglocsoljuk. Ha megdermedt rajta a csoki felszeleteljük.

Íme egy videó hozzá segítségként. A receptben a marcipán helyett mandulapasztát ír, de ha megnézitek a videót, úgy néz ki, mint a marcipán, mert amit itthon lehet kapni ezen a néven, az folyós állagú, és nekünk nem ez kell. A marcipánnal pedig nagyon finom lett a süti. :-) Még egy dologban tértem el, eredetileg a tetejére egy glazúr megy, porcukor és tej keveréke, de úgy voltam vele, ha már édes, akkor inkább fehércsoki legyen. :-)

dsc_1248_kesz_fileminimizer.jpg

 Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr4713641894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása