Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Rubik kocka torta (1.rész)

2019/01/14. - írta: ilbiscotto

Ezt a blogot közel 3 éve kezdtem el és most elérkeztem a 100. recepthez. :-) Ezt megünnepelvén valami nagyon különlegeset szerettem volna készíteni. Régóta csodálom a francia cukrászat remekeit, főként a mousse tortákat imádom. Az egyik kedvencem Cedric Grolet, francia cukrász (több díjat is nyert) Rubik kocka tortái.  Itthon először tavaly nyáron Praliné Paradicsom facebook oldalán láttam meg ezt a tortát és akkor elhatároztam, hogy ezt én is el akarom készíteni. Ötvös Zsuzsa szintén nagy kedvencem, csodálatosakat alkot és tavaly ősz végén megjelent könyve, a Kreatív Desszertiskola pedig egy alapmű ebben a témában. Fantasztikus könyv. :) Így részben a könyvéből, részben a blogjának receptjeiből szemezgetve megalkottam ezt a tortát, 4 fajta piskótával és 4 fajta mousse-szal. Az elvetemültebb hobbi cukrászok (mint én :-)) elkészíthetik mindet, vagy csak a kedvükre valót, vagy duplázva az adagokat egy kisebb torta is összeállítható, szilikon formában vagy csak egy sima tortaformában. Azt hiszem sikerült összeválogatnom 4 nagyon finom ízkombinációt, többfajta piskóta (lesz benne gluténmentes is) és mousse (tojásos és tojás nélküli) receptet, úgyhogy hajrá, mousse tortára fel! :)))))

33.jpg

90.jpg

Haladok sorban, kockáról kockára. :-) Ebben a posztban a céklás-málnás és a kakaós-kókuszos kocka receptjét írom le. A következő, 2. részben a mákos-citromos és a pisztáciás-csokis mogyorós kockákat olvashatjátok.

Amire szükségünk van, az egy szilikon forma, ami 15 db 3,5x3,5cm-es kockákból áll. (interneten több helyen is találtok)

118.jpg

1. Céklás-málnás kocka (8 db 3,5x3,5 cm kockához)

Céklás piskóta alapanyagai: (12x6 cm-es téglalap ráférjen)

40 g vaj

40 g porcukor

40 g tojás (kb.1 db)

36 g finomliszt

4 g céklapor (bioboltokban kapható)

Málnás mousse alapanyagai:

78 g málnapüré

27 g cukor

1/2 bio citrom héja

2 lapzselatin

77 g natúr joghurt

67 g hideg habtejszín

Ropogós réteghez:

10 g kókuszchips (bioboltban kapható)

10 g kukorica- v. gabonapehely

csipet só

35 g étcsokoládé

15 g mandulakrém (házilag is elkészíthető)

Tükörglazúr: (2,5 dl lesz)

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g fehércsokoládé

1 teáskanál céklapor

135.jpg

Első nap elkészítjük a glazúrt, mert egy éjszakát pihenni fog a hűtőben. Mindig többet készítünk belőle, hogy jól be tudjuk vonni vele a desszertünket. (a maradék hűtőben lefedve eláll legalább két hétig) :-)

  1. A lapzselatinokat hideg vízben (egyesével belerakva) áztatjuk, hogy megpuhuljanak.
  2. Kimérjük egy tálban a csokit.
  3. Egy lábosban a vizet, a mézet és a sűrített tejet forrásig melegítjük, majd a lapzselatinokat jól kinyomkodva belerakjuk és elkavarjuk.
  4. Majd ráöntjük a csokira és addig keverjük, amíg elolvad. Itt adtam hozzá a céklaport is.
  5. Ha kihűlt hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Következő nap elkészítjük a piskótát, rá a ropogóst, a mousset és a málnapürét (ez kell majd a mousseba és a zselébe is)

Piskóta:

  1. Kicsit megolvasztjuk a vajat (de éppen csak puha legyen, ne folyjon) és a porcukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojást is, azzal is tovább habosítjuk.
  2. Végül a céklaporral elkevert lisztet fakanállal hozzáforgatjuk finoman.
  3. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, hogy egy 12x6 cm-es téglalap ráférjen (ebből lesz 8 db 3x3 cm-es kocka), de inkább nagyobb legyen, hogy szépen ki lehessen szúrni belőle majd a kockákat, ha megsült.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsül, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Málnapüré és málnamousse: 25 dkg málnából készítjük

  1. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  2. A fagyasztott málnát a cukorral és citromhéjjal forrásig hevítjük, majd a kifacsart lapzselatinokat elkavarjuk benne.
  3. Nagyon gyorsan egy szűrőn átpasszírozzuk az egészet és kimérjük a moussehoz szükséges részt, a maradékot pedig én most egy szilikonos szaloncukor formába öntögettem. Ezekből lettek a málnazselék, fagyasztóba raktam.
  4. A mousset tovább folytattam: a málnapüréhez adtam a hideg joghurtot.
  5. A hideg habtejszínt felvertem (nem túl keményre) és ezt is hozzáforgattam a joghurtos málnahabhoz.

Ropogós réteg:

  1. Először a mandulakrémet készítettem el: blansírozott mandulát v. szeletelt mandulát (lényeg, hogy héj nélküli legyen) kávédarálón addig forgattam, amíg kiengedte az olajat picit, így krémes állagú lett (ekkora mennyiségnél ez nagyon hamar megvan, pár másodperc)
  2. Ledaráltam a kókuszchipset, a gabonapelyhet egy csipet sóval.
  3. A csokit megolvasztjuk.
  4. Az olvadt csokihoz adjuk a mandulakrémet és a ledarált kókuszt és gabonapelyhet. Majd óvatosan rákenjük a kihűlt piskótára, de már úgy, hogy bejelöltük rajta a kiszúrni kívánt téglalapunkat, igyekezzünk erre a részre rákenni.
  5. Berakjuk pár percre a hűtőbe dermedni és utána kiszúrjuk a kis kockákat (3x3cm)

Összeállítás:

Elővesszük a szilikon formánkat és megtöltünk 8 db kockát:

  1. A mousset habzsákba rakjuk (így a legegyszerűbb, de persze lehet kanállal is adagolni) és megtöltjük a kocka mélyedését 3/4-ig.
  2. Kivesszük a fagyasztóból a már megdermedt málnazselét és egyet belenyomunk a mousse közepébe.
  3. Végül a piskóta kockával zárjuk, úgy, hogy lefelé legyen (a mousse irányába) a ropogós réteg.
  4. Ha hézagot látunk, töltsünk bele még a mousseból és simítsuk le egy spatulával vagy késsel.
  5. Ha mind a 8 kockával végeztünk, mehet be a fagyasztóba. Kb. 2 óra elég neki, hogy megfagyjon.
  6. Elővesszük a hűtőből a glazúrt, mikróban megmelegítjük, hogy folyós legyen. Majd hagyjuk 28 fokra visszahűlni. Legjobb, ha van egy digitális hőmérőnk. :-) Ha nincs, akkor egy kanál segítségével tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő e az állaga (ne legyen se túl híg, de még ne dermedjen meg), ha már tudunk egy csíkot húzni az ujjunkkal a kanál hátán, hogy már látszik, akkor kezdhetjük a mártogatást.
  7. Én egy villát meghajlítottam, erre ráültettem a fagyos kockát (csak ekkor vegyük ki a fagyasztóból, amikor már elkezdjük rárakni a glazúrt) , belemártottam a mázba és rácsra helyeztem, hogy a felesleg lecsorogjon.
  8. Nagyon hamar dermednek, így ha mind a 8 kockával megvagyunk mehet a hűtőbe. Kb.2 óra múlva fogyaszthatjuk is. :-) (csak győzzük kivárni :-)))

 

119.jpg

2. Kakaós-kókuszos kocka (8 db 3,5x3,5 cm-es kocka)

(a képen pisztáciás piskóta van, de ehhez az egyhez vegyesen raktam, de eredetileg a kakaós megy hozzá :-)))

Kakaós piskóta alapanyagai: (GM)

40 g vaj

40 g porcukor

40 g tojás (kb. 1 db)

52 g mandulaliszt (v. darált mandula)

8 g holland kakaópor

1/2 bio narancs héja (ez el is hagyható)

Kókuszos mousse alapanyagai:

2 tojássárgája

30 g nádcukor

165 ml kókuszpüré v. kókusztej

2 lapzselatin

165 g habtejszín

Tükörglazúrhoz:

65 g víz

42 g méz

70 g sűrített tej

3 lapzselatin

100 g fehércsokoládé

Ropogós réteg:

10 g kókuszchips

10 g gaponapehely

15 g mandulakrém

csipet só

45 g étcsoki

 

129.jpg

 Itt is a glazúr elkészítésével kezdjük, az előbb leírt módon, csak a céklaport hagyjuk ki, ez sima fehércsokis lesz.

Kakaós piskóta:

Ugyanúgy készül, mint a céklás piskóta.

Kókuszos mousse:

  1. A tojássárgákat a nádcukorral habosra keverjük.
  2. A lapzselatinokat beáztatjuk hideg vízben.
  3. A tojásos cukorhoz hozzáadjuk a kókuszpürét (vagy kókusztejet) és alacsony lángon elkezdjük besűríteni. Folyamatosan keverjük, ha van hőmérőnk 80 fokig kell hevíteni, ha nincs szintén a "kanalas" módszerrel látjuk, hogy elkészült e: ha a kanál hátán tudunk már csíkot húzni, már kész is van.
  4. A lapzselatinokat kifacsarjuk és hozzáadjuk a tojásos kókuszhoz. Elkeverjük. Hagyjuk hűlni.
  5. Felverjük a hideg tejszínt, majd óvatosan ezt is hozzákeverjük egy fakanállal. Hűtőbe tesszük.

Ropogós réteg:

ugyanúgy készítjük, mint a céklás-málnás kockánál. (a mandulakrémet hozzá egyszerre is elkészíthetjük és megfelezzük a kétfajta kockához)

Málnazselé:

elvileg pont 8 db maradt még, így itt azt felhasználjuk. De ha nem rakjuk bele, az sem gond, anélkül is tökéletes lesz. :-)

Összeállítás:

Ez is teljesen megegyezik az előzővel. :-)

 76.jpg

71_1.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr6314559330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása