A stollen vagy más néven drezdai kalács a németeknél olyan karácsonyi süti, mint nálunk a bejgli. Én annyira nem vagyok oda a bejgliért, nekem sokkal jobban bejön ez a kalács keksz formájában. A sok aszalt gyümölcs, a kandírozott citrus, a marcipán!!!! Az első tepsi olyan gyorsan elfogyott, hogy azt hiszem ezt a kekszet nem csak karácsonykor fogom sütni. :-) A receptet a cookta.hu-n találtam (nagy szerencsémre :-)
A következő alapanyagokra lesz szükség kb.2 tepsi kekszhez:
30 dkg finomliszt
5 dkg darált mandula (héjatlan)
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt áfonya (vagy mazsola)
2,5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg marcipán
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd magjai)
1 tojás
15 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
Szóráshoz: őrölt fahéj és porcukor
- A lisztet és a darált mandulát összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat.
- Felaprítjuk az aszalt gyümölcsöket, a kandírozott citromhéjat és a marcipánt is. (ha mazsolát is teszünk bele és nem eszik belőle gyerek, akár rumba vagy rumaromába is beáztathatjuk előtte)
- Ezután minden mehet a lisztes-mandulás vajhoz. Jól összegyúrjuk és folpackba csomagoljuk. Én ketté szedtem és így csomagoltam, mert így hamarabb visszadermed a hűtőben.
- Mehet a hűtőbe két órára.
- Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5-1 cm-re, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 10 perc alatt megsülnek.
- Még forrón megszórjuk a fahéjas porcukorral.
Ui.: A következő adag tésztába mézeskalács fűszert is teszek, hogy még "karácsonyosabb" legyen, de enélkül is nagyon finom! :-)
Ha valaki nem akar bíbelődni a kiszúrókkal, akkor a tészta összegyúrásakor formáljon belőle rudat és így rakja megdermedni a hűtőbe, majd felszeleteli és mehet a sütőbe. :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.