Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Stollen keksz

2017/12/18. - írta: ilbiscotto

A stollen vagy más néven drezdai kalács a németeknél olyan karácsonyi süti, mint nálunk a bejgli. Én annyira nem vagyok oda a bejgliért, nekem sokkal jobban bejön ez a kalács keksz formájában. A sok aszalt gyümölcs, a kandírozott citrus, a marcipán!!!! Az első tepsi olyan gyorsan elfogyott, hogy azt hiszem ezt a kekszet nem csak karácsonykor fogom sütni. :-) A receptet a cookta.hu-n találtam (nagy szerencsémre :-)

wp_20171218_004.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükség kb.2 tepsi kekszhez:

30 dkg finomliszt

5 dkg darált mandula (héjatlan)

5 dkg aszalt sárgabarack

5 dkg aszalt áfonya (vagy mazsola)

2,5 dkg kandírozott citromhéj

5 dkg marcipán

1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 vaníliarúd magjai)

1 tojás

15 dkg vaj

1 teáskanál sütőpor

Szóráshoz: őrölt fahéj és porcukor

  1. A lisztet és a darált mandulát összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat.
  2. Felaprítjuk az aszalt gyümölcsöket, a kandírozott citromhéjat és a marcipánt is. (ha mazsolát is teszünk bele és nem eszik belőle gyerek, akár rumba vagy rumaromába is beáztathatjuk előtte)
  3. Ezután minden mehet a lisztes-mandulás vajhoz. Jól összegyúrjuk és folpackba csomagoljuk. Én ketté szedtem és így csomagoltam, mert így hamarabb visszadermed a hűtőben.
  4. Mehet a hűtőbe két órára.
  5. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  6. Kinyújtjuk a tésztát kb. 0,5-1 cm-re, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk.
  7. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 10 perc alatt megsülnek.
  8. Még forrón megszórjuk a fahéjas porcukorral.

Ui.: A következő adag tésztába mézeskalács fűszert is teszek, hogy még "karácsonyosabb" legyen, de enélkül is nagyon finom! :-)

Ha valaki nem akar bíbelődni a kiszúrókkal, akkor a tészta összegyúrásakor formáljon belőle rudat és így rakja megdermedni a hűtőbe, majd felszeleteli és mehet a sütőbe. :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr8813509601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása