Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Epres csigakeksz

2018/09/30. - írta: ilbiscotto

 Ezt a kekszet még nyár elején készítettem először, amikor még eperszezon volt. Valahogy elfelejtődött a receptírás! :-) Most ezt pótolnám. Egy jó hír, hogy nem szükséges hozzá friss eper, tökéletes a fagyasztott is, vagy ha van eperlekvárunk, akkor még a töltelékkel sem kell bíbelődnünk. Recept Citromhabtól ered. :-) Isteni kekszecskék, legalább ebben az őszi időben visszahozzuk kicsit a nyarat. :)

dsc_0009.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 20 db kekszhez:

25 dkg finomliszt

12 dkg hideg vaj

10 dkg cukor

1 tojás

csipet só

6 g sütőpor

Töltelék:

25 dkg eper (lehet fagyasztott is)

2-3 evőkanál cukor

1/2 teáskanál vanília

12 g étkezési keményítő

 

dsc_0022.jpg

 

  1. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (a lisztbe előtte beletesszük a csipet sót és a sütőport).
  2. A tojást kissé elkeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vajas-lisztünkhöz.
  3. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, amíg megdermed a tésztánk.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket. Az epret, cukrot, vaníliát és a keményítőt felrakjuk egy lábosban ( érdemes a cukrot és a keményítőt előtte összekeverni, mert így nem lesz csomós) főni.
  5. Addig főzzük lassú tűzön, amíg kissé sűrű lekvárt nem kapunk, főként akkor figyeljünk erre, ha nem friss eperrel dolgozunk. (a fagyasztott epernél a sok vizet el kell főzni)
  6. Hagyjuk kihűlni a lekvárunkat. Persze, ha van eperlekvárunk, ezt a részt ki is hagyhatjuk. :-)
  7. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  8. Elővesszük a hűtőből a tésztát és megpróbáljuk téglalap alakúra nyújtani, kb 2 mm vastagságúra.
  9. Megkenjük a kihűlt lekvárral és jó szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról.
  10. Felszeleteljük egy éles késsel kb. 1 cm-es karikákra és sütőpapíros tepsibe rakjuk őket 1 cm távolságra. (ha szeletelés közben nagyon lekváros a kés, le is törölhetjük egy törlőpapírral, így szebben tudjuk vágni a következő karikát)
  11. 15-20 perc alatt megsülnek (figyeljünk rá, nehogy úgy járjunk, mint én, kicsit túlsütöttem. :-)))
  12. Ha kissé kihűltek a kekszek, megszórhatjuk porcukorral.

dsc_0026.jpg

 

 

dsc_0047.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr514272123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása