Ezt a kekszet még nyár elején készítettem először, amikor még eperszezon volt. Valahogy elfelejtődött a receptírás! :-) Most ezt pótolnám. Egy jó hír, hogy nem szükséges hozzá friss eper, tökéletes a fagyasztott is, vagy ha van eperlekvárunk, akkor még a töltelékkel sem kell bíbelődnünk. Recept Citromhabtól ered. :-) Isteni kekszecskék, legalább ebben az őszi időben visszahozzuk kicsit a nyarat. :)
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 20 db kekszhez:
25 dkg finomliszt
12 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
csipet só
6 g sütőpor
Töltelék:
25 dkg eper (lehet fagyasztott is)
2-3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál vanília
12 g étkezési keményítő
- A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (a lisztbe előtte beletesszük a csipet sót és a sütőport).
- A tojást kissé elkeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vajas-lisztünkhöz.
- Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, amíg megdermed a tésztánk.
- Addig elkészítjük a tölteléket. Az epret, cukrot, vaníliát és a keményítőt felrakjuk egy lábosban ( érdemes a cukrot és a keményítőt előtte összekeverni, mert így nem lesz csomós) főni.
- Addig főzzük lassú tűzön, amíg kissé sűrű lekvárt nem kapunk, főként akkor figyeljünk erre, ha nem friss eperrel dolgozunk. (a fagyasztott epernél a sok vizet el kell főzni)
- Hagyjuk kihűlni a lekvárunkat. Persze, ha van eperlekvárunk, ezt a részt ki is hagyhatjuk. :-)
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Elővesszük a hűtőből a tésztát és megpróbáljuk téglalap alakúra nyújtani, kb 2 mm vastagságúra.
- Megkenjük a kihűlt lekvárral és jó szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról.
- Felszeleteljük egy éles késsel kb. 1 cm-es karikákra és sütőpapíros tepsibe rakjuk őket 1 cm távolságra. (ha szeletelés közben nagyon lekváros a kés, le is törölhetjük egy törlőpapírral, így szebben tudjuk vágni a következő karikát)
- 15-20 perc alatt megsülnek (figyeljünk rá, nehogy úgy járjunk, mint én, kicsit túlsütöttem. :-)))
- Ha kissé kihűltek a kekszek, megszórhatjuk porcukorral.
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.