Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Mézes-gyömbéres keksz

2018/10/02. - írta: ilbiscotto

 Már hangolódva a hidegebb időszakra készült ez a mézes fűszeres keksz, ami másnapra lesz csak igazán omlós, ízletes. :-) A savanykás lekvárral meg valami mennyei íz! Szóval egy estét ki kell várnunk, jól eldugva család elől, de megéri, sőt felülmúl minden várakozást! A recept Havas Dóra: Álmaim cukrászdája.c. könyvéből van, de a TV Paprika honlapján is megtalálható. Én kicsit kevesebb cukorral készítettem, de aki még ennél is kevesebbel szeretné, az ki is hagyhatja a végén a cukorba forgatást. :-)

dsc_0104.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db kekszhez:

15 dkg puha vaj

12 dkg nádcukor

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

2 teáskanál őrölt gyömbér

60 ml méz

1 tojás

A kekszek forgatásához 6-8 dkg kristálycukor

A kekszek összeragasztásához 12-15 dkg málnalekvár (vagy egyéb más savanykás lekvár)

 

(2 képen láthattok egy másik fajta kekszet is, ez lesz az extra mandulás keksz, ennek is hamarosan jön a receptje. :-) ) De most jöjjön a mézes-gyömbéres keksz receptúrája. :-)

dsc_0143_felirattal.jpg

  1.  A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a mézet is.
  2. Felverjük a tojást egy villával és ezt is hozzáadjuk.
  3. Külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat és gyömbért, majd eldolgozzuk a vajas-cukros-mézes-tojásos masszánkkal.
  4. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  5. A tésztából kis golyókat gyártunk és megforgatjuk a kristálycukorban.
  6. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket távol egymástól, mert szét fognak terülni, kb. 3 cm-re. (persze ez attól is függ mekkora golyókat csináltunk. Ha nagyobbakat, akkor nagyobb távolság szükséges :))
  7. A kekszek kb. 15 perc alatt megsülnek. (figyeljük őket!)

Ha a kekszek megsültek, hagyjuk kihűlni, majd a lekvárral megkenve összeragasztjuk őket.

dsc_0103.jpg

 

dsc_0121.jpg

 

dsc_0150.jpg

Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr5414274571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása