Már hangolódva a hidegebb időszakra készült ez a mézes fűszeres keksz, ami másnapra lesz csak igazán omlós, ízletes. :-) A savanykás lekvárral meg valami mennyei íz! Szóval egy estét ki kell várnunk, jól eldugva család elől, de megéri, sőt felülmúl minden várakozást! A recept Havas Dóra: Álmaim cukrászdája.c. könyvéből van, de a TV Paprika honlapján is megtalálható. Én kicsit kevesebb cukorral készítettem, de aki még ennél is kevesebbel szeretné, az ki is hagyhatja a végén a cukorba forgatást. :-)

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 15 db kekszhez:
15 dkg puha vaj
12 dkg nádcukor
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
60 ml méz
1 tojás
A kekszek forgatásához 6-8 dkg kristálycukor
A kekszek összeragasztásához 12-15 dkg málnalekvár (vagy egyéb más savanykás lekvár)
(2 képen láthattok egy másik fajta kekszet is, ez lesz az extra mandulás keksz, ennek is hamarosan jön a receptje. :-) ) De most jöjjön a mézes-gyömbéres keksz receptúrája. :-)

- A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a mézet is.
- Felverjük a tojást egy villával és ezt is hozzáadjuk.
- Külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat és gyömbért, majd eldolgozzuk a vajas-cukros-mézes-tojásos masszánkkal.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A tésztából kis golyókat gyártunk és megforgatjuk a kristálycukorban.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük őket távol egymástól, mert szét fognak terülni, kb. 3 cm-re. (persze ez attól is függ mekkora golyókat csináltunk. Ha nagyobbakat, akkor nagyobb távolság szükséges :))
- A kekszek kb. 15 perc alatt megsülnek. (figyeljük őket!)
Ha a kekszek megsültek, hagyjuk kihűlni, majd a lekvárral megkenve összeragasztjuk őket.



Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.