Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Cannoli (kicsit másképp, mint az olaszok)

2018/08/13. - írta: ilbiscotto

 Az eredeti szicíliai recept szerint bő olajban kell sütni a cannolit és a hozzávalói között szerepel a bor is. Na, ebben a receptben nincs bor, így gyerekbarát és nem kell bő olajban sem sütnünk, helyette a sütőben sül. :-) Mindig ez a két dolog tartott vissza attól, hogy kipróbáljam a cannoli sütést, de Szotyi Műveknek köszönhetően ez most megoldódott. Nagyon finom, kívül roppan, belül krémes és hát liofilizált málnával meg isteni! :-)

dsc_0302.jpg

 A következő alapanyagokra lesz szükséged 8 db mini cannolihoz:

1 tojásfehérje

3,5 dkg cukor

2,5 dkg finomliszt

1 evőkanál olvasztott vaj

1/2 teáskanál vanília

Kókuszolaj vagy valamilyen semleges ízű (pl. napraforgó) olaj a tepsi kikenéséhez

Krém:

0,75 dl tejszín

7,5 dkg ricotta

3 dkg porcukor

5 dkg mascarpone

1/2 teáskanál vanília

Forgatáshoz:

apróra vágott mogyoró, csoki, liofilizált málna,...

+ a tetejére olvasztott csoki kb. 5 dkg étcsokiból

+cannoli formák (vagy habroló formák) a feltekeréshez

 

dsc_0301.jpg

  1.  A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A tojásfehérjét a cukorral elkeverjük (nem kell felverni).
  3. Ezután mehet bele az összes többi hozzávaló: az olvasztott vaj, a vanília és a liszt. Ezekkel is elkeverjük.
  4. Előkészítünk 2 darab sütőpapírral kibélelt tepsit és egy ecsettel vékonyan lekenjük az olajjal a sütőpapírokat (így könnyen lejön majd a cannoli).
  5. Egyszerre 4 cannolit fogunk kisütni egy tálcán. Ehhez 4x 1-1,5 evőkanálnyit teszünk a sütőpapírra egymástól arányosan elosztva, hogy szép kerek tésztát kapjunk majd belőlük. A kanállal belülről kifelé elsimítjuk a tésztát, minél vékonyabbra, annál ropogósabb lesz. (kb. 1 mm-re)
  6. Mehet a sütőbe, kb. 6-8 perc.
  7. Amíg sül, előkészítjük a cannoli formázó rudakat (vagy mint nekem annak híján jó lesz a habroló forma), picit én ezeket is ecsettel vékonyan beolajoztam, hogy biztosan lejöjjön majd róla a megsült tészta.
  8. Ha már látjuk szépen barnulni a tésztákat, gyorsan kivesszük, hagyjuk egy fél percet hűlni és óvatosan (ne égjen meg a kezünk nagyon :-)) rátekerjük a tésztát a formákra egyesével. (a sütőpapírról szedjük le a tésztát egyenesen a formákra)
  9. Hagyjuk picit hűlni és óvatosan kihúzzuk a formákat a tésztából és ha jól dolgoztunk szépen össze is ragadtak a végeik, így már lehet majd tölteni őket a krémmel.
  10. Ugyanígy végigcsináljuk a következő tepsi adaggal is (5.ponttól)
  11. Amíg pihennek a tészták elkészítjük a krémet (vagy akár előre is elkészíthető). Az összes krém hozzávalóit egy tálban habosra keverjük, habzsákba töltjük és megtöltjük vele a cannolik mindkét oldalát.
  12. A Cannolik végeit belemártjuk (vagy megszórjuk, ahogy egyszerűbb nekünk) az apróra vágott csokiba, lioflizált málnába (nekem ez a kedvencem), mogyoróba.
  13. Majd megolvasztjuk a csokit és lecsorgatjuk a cannolik tetejét és szórhatunk rá porcukrot is.

Ui: én elkészítettem a krémet úgy is, hogy kihagytam a ricottát, nekem jobban ízlett csak mascarponésan (de az eredeti olasz cannolikban ricotta van :-))

dsc_0304.jpg

 

dsc_0364.jpg

 

dsc_0376.jpg

Fotók: Böjtös Erika

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr5814178117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása