Az eredeti szicíliai recept szerint bő olajban kell sütni a cannolit és a hozzávalói között szerepel a bor is. Na, ebben a receptben nincs bor, így gyerekbarát és nem kell bő olajban sem sütnünk, helyette a sütőben sül. :-) Mindig ez a két dolog tartott vissza attól, hogy kipróbáljam a cannoli sütést, de Szotyi Műveknek köszönhetően ez most megoldódott. Nagyon finom, kívül roppan, belül krémes és hát liofilizált málnával meg isteni! :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged 8 db mini cannolihoz:
1 tojásfehérje
3,5 dkg cukor
2,5 dkg finomliszt
1 evőkanál olvasztott vaj
1/2 teáskanál vanília
Kókuszolaj vagy valamilyen semleges ízű (pl. napraforgó) olaj a tepsi kikenéséhez
Krém:
0,75 dl tejszín
7,5 dkg ricotta
3 dkg porcukor
5 dkg mascarpone
1/2 teáskanál vanília
Forgatáshoz:
apróra vágott mogyoró, csoki, liofilizált málna,...
+ a tetejére olvasztott csoki kb. 5 dkg étcsokiból
+cannoli formák (vagy habroló formák) a feltekeréshez
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A tojásfehérjét a cukorral elkeverjük (nem kell felverni).
- Ezután mehet bele az összes többi hozzávaló: az olvasztott vaj, a vanília és a liszt. Ezekkel is elkeverjük.
- Előkészítünk 2 darab sütőpapírral kibélelt tepsit és egy ecsettel vékonyan lekenjük az olajjal a sütőpapírokat (így könnyen lejön majd a cannoli).
- Egyszerre 4 cannolit fogunk kisütni egy tálcán. Ehhez 4x 1-1,5 evőkanálnyit teszünk a sütőpapírra egymástól arányosan elosztva, hogy szép kerek tésztát kapjunk majd belőlük. A kanállal belülről kifelé elsimítjuk a tésztát, minél vékonyabbra, annál ropogósabb lesz. (kb. 1 mm-re)
- Mehet a sütőbe, kb. 6-8 perc.
- Amíg sül, előkészítjük a cannoli formázó rudakat (vagy mint nekem annak híján jó lesz a habroló forma), picit én ezeket is ecsettel vékonyan beolajoztam, hogy biztosan lejöjjön majd róla a megsült tészta.
- Ha már látjuk szépen barnulni a tésztákat, gyorsan kivesszük, hagyjuk egy fél percet hűlni és óvatosan (ne égjen meg a kezünk nagyon :-)) rátekerjük a tésztát a formákra egyesével. (a sütőpapírról szedjük le a tésztát egyenesen a formákra)
- Hagyjuk picit hűlni és óvatosan kihúzzuk a formákat a tésztából és ha jól dolgoztunk szépen össze is ragadtak a végeik, így már lehet majd tölteni őket a krémmel.
- Ugyanígy végigcsináljuk a következő tepsi adaggal is (5.ponttól)
- Amíg pihennek a tészták elkészítjük a krémet (vagy akár előre is elkészíthető). Az összes krém hozzávalóit egy tálban habosra keverjük, habzsákba töltjük és megtöltjük vele a cannolik mindkét oldalát.
- A Cannolik végeit belemártjuk (vagy megszórjuk, ahogy egyszerűbb nekünk) az apróra vágott csokiba, lioflizált málnába (nekem ez a kedvencem), mogyoróba.
- Majd megolvasztjuk a csokit és lecsorgatjuk a cannolik tetejét és szórhatunk rá porcukrot is.
Ui: én elkészítettem a krémet úgy is, hogy kihagytam a ricottát, nekem jobban ízlett csak mascarponésan (de az eredeti olasz cannolikban ricotta van :-))
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.