Egy nagyon kedves barátunk szülinapjára készültem keksztortát készíteni, de gondoltam most nem a szokásos kakaós keksszel készítem, hanem valami mással. Első próba mákos verzió volt, de nem lett omlós, így jöhetett a B verzió, a vaníliás. (Persze később majd még kísérletezek a mákossal tovább, hátha sikerül eltalálni az arányokat :-)) Elsőre féltem, milyen snassz lesz a vaníliás a kakaós (isteni finom, bevált receptúrájú) keksz után, de kár volt aggódnom, mert már a nyújtásnál is sokkal könnyebb volt vele dolgozni és azt kell mondjam ez lett a kedvenc. Nagyon omlós a habtól, nagyon jól áll neki a savanykás ribizlilekvár is és kezdő tortázóknak is bátran ajánlom elkészíteni! :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged 2 db kb. 24x16 cm-es számhoz (amit a képen látsz):
Tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
20 g tojássárgája
csipet só
1/2 bio citrom reszelt héja
Lekenéshez: 8-10 dkg ribizlilekvár (vagy más savanykásabb lekvár)
Krémhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
2 teáskanál vaníliaőrlemény
Tetejére: gyümölcsök, habcsók, macaron, csoki,.....
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a vaj legyen szobahőmérsékletű), majd folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben, míg megdermed (nekem egy egész éjszakát állt)
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra
- Sütőpapíron kinyújtjuk a megfelelő formára, itt én kézzel rajzoltam sablont és azt vágtam körbe. Szükség lesz összesen 4 darab kekszre. Minden kekszet villával megszurkáltam (mint a pitét szoktuk) és mehet a sütőbe.
- A kekszek 10 perc alatt sültek meg, hagyjuk őket kihűlni.
- Elkészítjük a krémet: a hideg tejszínt, mascarponét és a vaníliát kézi mixerrel kihabosítjuk, mehet habzsákba.
- Ezután már csak az összeállítás van hátra: a kekszeket megkenjük a lekvárral, rányomkodjuk a krémet, mehetnek rá gyümölcsdarabok, újra keksz, lekvár, krém és a díszítés. :-)
Egy teljes éjszakára hűtőben hagytam, hagy érjenek össze az ízek, és csodálatosan megpuhult a keksz. :-)
A recept a Nekedcake.hu oldalról való. :-)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.