Jön a forró nyár, ilyenkor nem szívesen kapcsolja be az ember a sütőt. De ha valami finomságra vágyunk, ez a gyümölcsös túrómousse torta tökéletes választás lehet. Az elkészítés hosszúnak vélt sora ne riasszon vissza senkit, mert mindegyik lépés pikk-pakk megvan. :-) Recept Ízből tíz-től származik, csak a túró mennyiségét csökkentettem 30-ról 25 dkg-ra (hiszen így kapjuk a boltban) és tökéletes lett így is, + egy kis eperlekvárt raktam a mousseba, csak mert imádom az epret! :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 18 cm-es átmérőjű tortához:
Kekszes tortalap:
- 12 dkg zabpelyhes keksz
- 5 dkg olvasztott vaj
Túrómousse:
- 25 dkg túró
- 1/2 teáskanál vanília
- 1/2 biocitrom héja
- 6 dkg porcukor
- 2 és fél lapzselatin
- 3 dl habtejszín
- 3 evőkanál eperlekvár (opcionális)
Eperzselé:
- 10 dkg eper
- 2,5 dkg víz
- 2,5 dkg cukor
- 2 lapzselatin
+ díszítéshez és a torta oldalára eper
- Ledaráljuk a kekszet, belerakjuk a tortaformába, ráöntjük az olvasztott vajat, majd jól összekeverjük és egy kanál segítségével egyenletesen lelapogatjuk a forma aljába.
- Félbevágott eprekkel körberakjuk a tortaforma oldalát (ha egyenesre vágjuk az eprek alját nem fog elborulni a torta falától) Hűtőbe rakjuk dermedni.
- A moussehoz a túrót pépesre turmixoljuk a vaníliával, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
- Beáztatjuk a lapzselatinokat hideg vízben.
- A tejszínből kiveszünk 3 evőkanálnyit, amit egy kis lábasba teszünk. A megmaradt tejszínt habbá verjük.
- Összekeverjük a leturmixolt túrót a felvert tejszínhabbal.
- A 3 evőkanálnyi tejszínt forráspontig melegítjük és belerakjuk a kifacsart lapzselatinokat, elkeverjük. Hagyjuk picit hűlni és hozzákeverjük a túrós-tejszínhabunkhoz.
- Elővesszük a hűtőből a tortaformát, melyben a kekszes alapunk már addigra megdermed és ráöntjük a túrókrémet óvatosan, hogy a forma oldalán álló eprek ne dőljenek el.
- Visszarakjuk a hűtőbe dermedni a tortánkat.
- Végül elkészítjük a tetejére az eperzselét: leturmixoljuk az epret és közben beáztatjuk hideg vízbe a lapzselatinokat is. Egy lábosba kimérjük a vizet és a cukrot és szirupot készítünk:ez csak annyit jelent, hogy ha a vízben felolvadt a cukor és forr, már rakhatjuk is bele a kifacsart lapzselatinokat. Hozzáöntjük a leturmixolt eperhez és hagyjuk hűlni.
- Ha az eperzselénk langyosra hűlt, ismét kivesszük a tortát a hűtőből és ráöntjük. Újra hűtés következik.
- Végül eperszemekkel feldíszítjük a tortánkat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.