Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Epres túrómousse torta sütés nélkül

2018/05/25. - írta: ilbiscotto

 Jön a forró nyár, ilyenkor nem szívesen kapcsolja be az ember a sütőt. De ha valami finomságra vágyunk, ez a gyümölcsös túrómousse torta tökéletes választás lehet. Az elkészítés hosszúnak vélt sora ne riasszon vissza senkit, mert mindegyik lépés pikk-pakk megvan. :-) Recept Ízből tíz-től származik, csak a túró mennyiségét csökkentettem 30-ról 25 dkg-ra (hiszen így kapjuk a boltban) és tökéletes lett így is, + egy kis eperlekvárt raktam a mousseba, csak mert imádom az epret! :-)

023.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 18 cm-es átmérőjű tortához:

Kekszes tortalap:

- 12 dkg zabpelyhes keksz

- 5 dkg olvasztott vaj

Túrómousse:

- 25 dkg túró

- 1/2 teáskanál vanília

- 1/2 biocitrom héja

- 6 dkg porcukor

- 2 és fél lapzselatin

- 3 dl habtejszín

- 3 evőkanál eperlekvár (opcionális)

Eperzselé:

- 10 dkg eper

- 2,5 dkg víz

- 2,5 dkg cukor

- 2 lapzselatin

+ díszítéshez és a torta oldalára eper

022.jpg

  1. Ledaráljuk a kekszet, belerakjuk a tortaformába, ráöntjük az olvasztott vajat, majd jól összekeverjük és egy kanál segítségével egyenletesen lelapogatjuk a forma aljába.
  2. Félbevágott eprekkel körberakjuk a tortaforma oldalát (ha egyenesre vágjuk az eprek alját nem fog elborulni a torta falától) Hűtőbe rakjuk dermedni.
  3. A moussehoz a túrót pépesre turmixoljuk a vaníliával, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
  4. Beáztatjuk a lapzselatinokat hideg vízben.
  5. A tejszínből kiveszünk 3 evőkanálnyit, amit egy kis lábasba teszünk. A megmaradt tejszínt habbá verjük.
  6. Összekeverjük a leturmixolt túrót a felvert tejszínhabbal.
  7. A 3 evőkanálnyi tejszínt forráspontig melegítjük és belerakjuk a kifacsart lapzselatinokat, elkeverjük. Hagyjuk picit hűlni és hozzákeverjük a túrós-tejszínhabunkhoz.
  8. Elővesszük a hűtőből a tortaformát, melyben a kekszes alapunk már addigra megdermed és ráöntjük a túrókrémet óvatosan, hogy a forma oldalán álló eprek ne dőljenek el.
  9. Visszarakjuk a hűtőbe dermedni a tortánkat.
  10. Végül elkészítjük a tetejére az eperzselét: leturmixoljuk az epret és közben beáztatjuk hideg vízbe a lapzselatinokat is. Egy lábosba kimérjük a vizet és a cukrot és szirupot készítünk:ez csak annyit jelent, hogy ha a vízben felolvadt a cukor és forr, már rakhatjuk is bele a kifacsart lapzselatinokat. Hozzáöntjük a leturmixolt eperhez és hagyjuk hűlni.
  11. Ha az eperzselénk langyosra hűlt, ismét kivesszük a tortát a hűtőből és ráöntjük. Újra hűtés következik.
  12. Végül eperszemekkel feldíszítjük a tortánkat.

 

024.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr1914000802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása