Mindig próbálkozom valamilyen mentes keksszel is, gondolva a glutén- és laktózérzékeny barátokra, ismerősökre. :-) Nemrég a Goodfood magazinban találtam rá erre a kis gyönyörűségre, persze átvariáltam az én ízlésemre külsőre is, belsőre is. :-) Kipróbáltam kétféle "karamell"-t, rengeteg receptet átböngésztem és szerintem ez a kókuszkaramell áll leginkább közel az "igazi" karamell ízéhez. Na persze az sem volt egyszerű, mire megtaláltam a megfelelő állagot, de már nektek nem kell próbálgatni, csak ezt megcsinálni! :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged 18 db dupla kekszhez:
8 dkg zabpehely (gluténmentes)
2 dkg őrölt mandula
50 ml méz
3 evőkanál kókuszzsír
A karamellhez:
1 konzerv kókusztej (én Aldiban vettem)
5 dkg nádcukor
60 ml visszamaradt kókuszvíz
1 evőkanál kókuszzsír
1 teáskanál vanília kivonat
Tetejére: 15 dkg étcsoki
- Megolvasztjuk a kókuszzsírt és hagyjuk hűlni.
- Addig megőröljük a zabpelyhet (DM-ben vettem bio gluténmenteset) és a héjatlan mandulát.
- A darált zabpehelyhez és mandulához hozzáöntjük a kissé kihűlt kókuszzsírt és a mézet és jól összekeverjük.
- Fóliába tesszük és mehet a hűtőbe egy fél órára.
- Kókuszkaramellt elkészítése:
- előző este berakjuk a konzerv kókusztejet a hűtőbe, így megszilárdul a zsírosabb része (tejszín). Másnap leszűrjük a megmaradt vizet- ebből kimérjük a 60ml-t és kiszedjük a tejszínes részt.
- A cukorból és a vízből karamellt készítünk, vagyis felrakjuk őket egy vastag aljú lábasba és közepes lángon forraljuk, amíg megolvad a cukor és elkezd szépen barnulni-karamellizálódni, de kevergetés nélkül. (kb. 5 perc)
- Ezután hozzáadjuk a kókusz tejszínes kemény részét, a vaníliát és a kókuszzsírt, itt már kavarjuk. Megvárjuk, hogy felolvadjon, majd innentől nem nyúlunk hozzá és lassú tűzön (lefedve, én 3/4-ig raktam rá a fedőt, hogy pici levegő azért legyen) 45 percig rotyogtatjuk. A legvégén raktam bele egy jó nagy csipet fleur de selt (de mehet bele bármilyen nagy szemcsés só: tengeri, himalaya, maldon...)
- Ezután hagyjuk kicsit hűlni és hűtőbe tesszük (én egy befőttes üvegbe szoktam berakni) megdermedni. Pár óra múlva gyönyörűen megdermed, de jól kenhető lesz.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és kiszaggatjuk őket (3 cm átmérőjű körrel szaggattam) és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk őket egymás mellé.
- 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, 10 perc alatt megsülnek.
- Ha kihűltek a kekszek és megdermedt a karamellünk, akkor jöhet az összeállítás. Két keksz közé rakunk a karamellből (fog belőle megmaradni, de hűtőben sokáig eláll)
- Végül megolvasztjuk a csokit és mindegyik tetejét bevonjuk vele.
Az eredeti receptben vegán sós karamell szerepel, aminek semmi köze a karamellhez :-(, de ha nem a karamell ízt várjuk el tőle, hanem azt ami, akkor az is nagyon jó tud lenni: 12,5 dkg datolya (kimagozva) leturmixolva, 1,5 evőkanál mogyoróvajjal és 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírral összekeverve. Mindkettővel kipróbáltam, nekem a kókuszkaramell jött be jobban, hiszen a karamell ízére vágytam. Na persze ez sem az igazi sós karamell, na de laktózmentes létére nagyon tuti! :-)
Ja és hogy miért nem laktózmentes tejszínből és vajból készítettem a karamellt? Utánaolvasva azt tapasztalták, hogy ezekből nem lehet jót készíteni, így én már ezzel nem is próbálkoztam. :-)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.