Kezdem azzal, hogy a mákot kizárólag a mákos gubában szeretem, semmilyen más sütiben nem. Egészen máig, ugyanis annyira ízlik ez a keksz, hogy az eddigi életemben összesen nem ettem ennyi mákos sütit, mint ebből. :-) Egy kedves ismerősöm miatt kezdtem el kutatni mákos keksz recept után, mert ő imádja a mákot, így találtam rá Piszkénél erre a receptre. Bár az ő kekszei sokkal szebbek az enyémnél, na de az íze kárpótol mindenért. A töltelékét felturbóztam egy kis kandírozott citromhéjjal is, na ez teszi fel azt a bizonyos pontot az i-re! :-) Ja és hogy a marcipán imádat folytatódjon, az is van a kekszben, attól olyan puha még a következő nap is. :-))))
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 35 db kekszhez:
15 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
10 dkg marcipán
5 dkg vaj
7 dkg nádcukor
1 tojás
Töltéshez: 4 dkg darált mák, 2-3 evőkanál cukor, 1 evőkanál kandírozott citromhéj (vagy reszelt citromhéj) és 1/2 narancs leve + 4-5 evőkanál baracklekvár
- A marcipánt a cukorral késes robotgépben szemcsésre aprítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tojást is.
- A csipet sóval és sütőporral elkevert liszttel összekavarjuk.
- A tésztát ketté szedjük és folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk 1-2 órára.
- Addig elkészítjük a tölteléket: felaprítjuk a kandírozott citromhéjat és összekeverjük a cukorral és a mákkal.
- A hűtőből kivett tésztát téglalappá nyújtjuk, (vagy téglalap-szerűre :-)) kb. fél cm vastagra, megkenjük vékonyan a baracklekvárral, ráhintjük a máktölteléket és megcsorgatjuk a narancs levével, csak annyira, hogy kis nedvességet kapjon.
- Óvatosan feltekerjük a tésztát, minél szorosabban. (nekem nehezen ment, mert a nyújtás során újra visszalágyult a tészta)
- Újra vissza a hűtőbe még egy fél órára, hogy picit visszadermedjen a tészta (így könnyebb lesz felszeletelni)
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
- Kivesszük a hűtőből a feltekert tésztánkat és felszeleteljük.
- Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket 1,5 cm-re egymástól, mert sülés közben kicsit nőni fognak.
- 10-15 perc alatt megsülnek. Ha már nem puha a tetejük, ki is vehetjük, mert hűlés közben még keményedni fognak.
Aki szereti a mazsolát, apróra felvágva rakhat a töltelékébe. :-)
Fotók: Böjtös Erika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.