Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Mákos csigakeksz

2018/02/07. - írta: ilbiscotto

 Kezdem azzal, hogy a mákot kizárólag a mákos gubában szeretem, semmilyen más sütiben nem. Egészen máig, ugyanis annyira ízlik ez a keksz, hogy az eddigi életemben összesen nem ettem ennyi mákos sütit, mint ebből. :-) Egy kedves ismerősöm miatt kezdtem el kutatni mákos keksz recept után, mert ő imádja a mákot, így találtam rá Piszkénél erre a receptre. Bár az ő kekszei sokkal szebbek az enyémnél, na de az íze kárpótol mindenért. A töltelékét felturbóztam egy kis kandírozott citromhéjjal is, na ez teszi fel azt a bizonyos pontot az i-re! :-) Ja és hogy a marcipán imádat folytatódjon, az is van a kekszben, attól olyan puha még a következő nap is. :-))))

dsc_1271-kesz_fileminimizer.jpg

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 35 db kekszhez:

 15 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor

csipet só

10 dkg marcipán

5 dkg vaj

 7 dkg nádcukor

1 tojás

Töltéshez: 4 dkg darált mák, 2-3 evőkanál cukor, 1 evőkanál kandírozott citromhéj (vagy reszelt citromhéj) és 1/2 narancs leve + 4-5 evőkanál baracklekvár

 

dsc_1255.jpg

  1.  A marcipánt a cukorral késes robotgépben szemcsésre aprítjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tojást is.
  2. A csipet sóval és sütőporral elkevert liszttel összekavarjuk.
  3. A tésztát ketté szedjük és folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk 1-2 órára.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket: felaprítjuk a kandírozott citromhéjat és összekeverjük a cukorral és a mákkal.
  5. A hűtőből kivett tésztát téglalappá nyújtjuk, (vagy téglalap-szerűre :-)) kb. fél cm vastagra, megkenjük vékonyan a baracklekvárral, ráhintjük a máktölteléket és megcsorgatjuk a narancs levével, csak annyira, hogy kis nedvességet kapjon.
  6. Óvatosan feltekerjük a tésztát, minél szorosabban. (nekem nehezen ment, mert a nyújtás során újra visszalágyult a tészta)
  7. Újra vissza a hűtőbe még egy fél órára, hogy picit visszadermedjen a tészta (így könnyebb lesz felszeletelni)
  8. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  9. Kivesszük a hűtőből a feltekert tésztánkat és felszeleteljük.
  10. Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket 1,5 cm-re egymástól, mert sülés közben kicsit nőni fognak.
  11. 10-15 perc alatt megsülnek. Ha már nem puha a tetejük, ki is vehetjük, mert hűlés közben még keményedni fognak.

Aki szereti a mazsolát, apróra felvágva rakhat a töltelékébe. :-)

dsc_1261_kesz_fileminimizer_-1.jpg

 Fotók: Böjtös Erika

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr9013642072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása