Még őszi hangulatom volt, amikor ezeket a kekszeket készítettem (kb. 1,5 hete), ezért maradtam a faleveleknél. (Ezután már karácsonyra fogok készülni :-) ) Ahogy az előző posztban írtam Szotyi Művek falevelei ihlettek meg a "falevelezésre". :-) Az ő receptje alapján készítettem el ezt a fincsi omlós kekszet, picike változtatással. Figyelmeztetek mindenkit, aki elkészíti, nagyon nehéz abbahagyni a kekszek majszolását. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 2 tepsi kekszhez:
25 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3-4 evőkanál hideg víz
1 tojás sárgája
+ 5 dkg aszalt szilva és 5 dkg dió
- A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, az enyhén felvert tojás sárgáját.
- Elkezdjük gyúrni, majd közben hozzáadjuk a hideg vizet (nekem kellett bele a 4 evőkanállal) és tovább gyúrjuk.
- Amint összeállt már rakjuk is folpackba és mehet a hűtőbe 1-2 órára.
- Addig apróra összevágjuk az aszalt szilvát és a diót.
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
- A tésztát ketté szedjük és kinyújtjuk mindkettőt kb. egyformára, 1- 2 mm vastagságúra.
- Az egyik tésztára rászórjuk a feldarabolt aszalt szilvát és diót, majd befedjük a másik tésztával. Nyújtófával végig megyünk rajta, hogy összenyomódjon a két réteg tészta között a töltelékünk.
- Kiszaggatjuk a formákkal és mehet sütőpapíros tepsibe.
- 8-10 perc alatt megsülnek.
A maradék tésztát már szépen össze lehet gyúrni és újra nyújtani, majd szaggatni. :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.