Mihály napi vásárba készültek ezek a mézes kekszek, kicsi fiam ovijába. Eredetileg csak mézes pálcikákat akartam készíteni, de miután Szotyi művek blogján megláttam a faleveles kiszúrókkal készült kekszeket -de erről még beszámolok- nekem is be kellett ilyet szereznem. :-) A süssvelem.com-on rá is találtam, már csak olyan tészta kellett, amiben sütés után is látszanak a fa erezetek. Erre pedig tökéletes volt ez a mézes. :-) A recept pedig Joanna Farrow: A mézeskalács készítésének kiskönyve c. kötetből való.
A következő alapanyagokra lesz szükség kb 2 tepsi kekszhez:
17 dkg finomliszt
1-1 teáskanál őrölt fahéj és gyömbér
6 dkg hideg vaj
10 dkg méz
1 tojás sárgája
- A lisztet a hideg vajjal apró szemcsésre morzsáljuk. Majd hozzákeverjük a fűszereket.
- Hozzáadjuk a mézet és a kissé felvert tojás sárgáját is.
- Miután egyneművé gyúrtuk, folpackba csomagolva mehet a hűtőbe legalább egy órára.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtuk és kiszaggatjuk a formákkal.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kekszeket és 8-10 percig sütjük őket.
Pálcikák készítése:
- a hurkapálcikákat vízbe áztattam, hogy sütés közben ne égjenek meg
- egy pálcikához 2 kiszúrt forma kell, egyet lerakunk a tepsibe, közepére helyezzük a vizes pálcikát és ráhelyezzük a másik formát, majd enyhén lenyomkodjuk a széleit (de sülés közben úgyis egybesülnek)
- miután kihűltek a kekszek tetszés szerint fondanttal vagy cukormázzal díszíthetjük őket
Kosárka készítése:
- elővettem egy nagyobb fajta szuflé formát
- egy akkora kerek kiszúrót kerestem, mint amilyen a szuflé forma kör alja, illetve egy akkora szív kiszúrót, ami a szuflé forma magassága
- a tésztából kiszúrunk egy kört és annyi szívet, amivel körbe kér a szuflé formán + ugyanennyi pici kerek formát, amivel kitöltjük az üregeket a szívek alján
- a szuflé formába (aljára és oldalára) sütőpapírt vágtam és erre raktam rá a kiszaggatott kerek formát az aljára, köré a szíveket és a szívek közé a kis korongokat, majd beleraktam egy nagyobb kör alakú sütőpapír darabot, hogy tartsa a szíveket a forma oldalánál- mert sülés közben nekem elkezdtek leesni
- ha már egy pár percet sültek, akkor kivehetjük a "támasztó" sütőpapírt (mostmár nem fognak eldőlni a szívecskék) és tovább sütjük (ez kb. 4+5-6 perc)
- ha kihűlt a kosárka, ugyanúgy díszíthetjük fondanttal vagy cukormázzal
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.