A páromnak készült ez a csodaszép és csodafinom torta. Az alapja egy kakaós keksz, a krémben pedig csakis csupa jó dolgok vannak: mogyorókrém, mascarpone, csoki és habtejszín, a tetején pedig mogyorógrillázs és csokiforgács. :-) Ez egy "mert megérdemled" torta. :-) Ugyan névnapra készült, de mivel a párom nem szereti a névnapozást, ezért én kinevezem ezt a napot az Év Apukája napjának, mert TÉNYLEG megérdemli. :-) Ja és a recept Havas Dóra: Lila füge c. könyvében van, egyszer már elkészítettem a recept szerint ezt a tortát, de most "javítottam" a keksz receptúráján, mert elsőre nekem nagyon folyt a vaj sütés közben, illetve meggyűlt a bajom a zselatinporral is- folyt szét a torta :-( , ezért most lapzselatint használtam és így tökéletes lett. :-)
A következőkre lesz szükséged a grillázshoz:
A következőkre lesz szükséged a torta alapjához:
A következőkre lesz szükséged a krémhez:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A grillázst készítem el először: egy kis lábosban a cukrot felolvasztom a vízben és lassú tűzön hagyom rotyogni, amíg világosbarna nem lesz a színe. Ekkor gyorsan hozzákeverem a mogyorót, majd kiöntöm egy szilikonos sütőpapírra (vagy egy kiolajozott sütőpapírra) és hagyom kihűlni. Ha kihűlt durvára vágom, ez megy majd díszítésként a tortára.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (én egy késes aprítóba tettem mindent), és egy 18 cm-es csatos tortaformába nyomkodjuk, aminek az aljára sütőpapírt teszünk előtte. 20-25 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni. (még kissé puha lesz a keksz, de hűlés közben megkeményedik)
- A krémhez a zselatin lapokat vízbe áztatjuk. Közben vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, itt én hozzátettem 4 evőkanálnyit a tejszínből. Amikor egy picit hűlt, hozzákeverem a kinyomkodott zselatinlapokat. Kiöntöm egy tálba és hozzákeverem a mogyorókrémet és a mascarponét.
- Felverem a megmaradt habtejszínt és a negyedét hozzákeverem a csokis-zselatinos-mogyorókrémes-mascarponés krémhez, majd ezután már egy spatulával óvatosan hozzákeverem a maradék tejszínhabot is.
- A kihűlt kekszünkről leszedjük a sütőpapírt és visszacsatoljuk rá a tortakarikát és így öntjük rá a krémet.
- Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük 3 órára.
- Amíg hűl, addig felolvasztunk még 5 dkg étcsokit és egy jénai tál aljára simítjuk, betesszük megdermedni a hűtőbe.
- Kivesszük 3 óra múlva a tortát és rászórjuk a felaprított grillázst és a megdermedt csokiból éles késsel forgácsokat húzunk le belőle és ezt is a tetejére rakjuk.
Ezután én még éjszakára hagytam a hűtőben és másnap vettem csak elő. Szépen megdermedt annyira, hogy vágható legyen. :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.