Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Mogyorós csokoládékrémtorta

2017/04/10. - írta: ilbiscotto

A páromnak készült ez a csodaszép és csodafinom torta. Az alapja egy kakaós keksz, a krémben pedig csakis csupa jó dolgok vannak: mogyorókrém, mascarpone, csoki és habtejszín, a tetején pedig mogyorógrillázs és csokiforgács. :-) Ez egy "mert megérdemled" torta. :-) Ugyan névnapra készült, de mivel a párom nem szereti a névnapozást, ezért én kinevezem ezt a napot az Év Apukája napjának, mert TÉNYLEG megérdemli. :-) Ja és a recept Havas Dóra: Lila füge c. könyvében van, egyszer már elkészítettem a recept szerint ezt a tortát, de most "javítottam" a keksz receptúráján, mert elsőre nekem nagyon folyt a vaj sütés közben, illetve meggyűlt a bajom a zselatinporral is- folyt szét a torta :-( , ezért most lapzselatint használtam és így tökéletes lett. :-)

016_4.JPG

A következőkre lesz szükséged a grillázshoz:

009_5.JPG

A következőkre lesz szükséged a torta alapjához:

010_6.JPG

A következőkre lesz szükséged a krémhez:

015_2.JPG

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A grillázst készítem el először: egy kis lábosban a cukrot felolvasztom a vízben és lassú tűzön hagyom rotyogni, amíg világosbarna nem lesz a színe. Ekkor gyorsan hozzákeverem a mogyorót, majd kiöntöm egy szilikonos sütőpapírra (vagy egy kiolajozott sütőpapírra) és hagyom kihűlni. Ha kihűlt durvára vágom, ez megy majd díszítésként a tortára.
  3. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (én egy késes aprítóba tettem mindent), és egy 18 cm-es csatos tortaformába nyomkodjuk, aminek az aljára sütőpapírt teszünk előtte. 20-25 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni. (még kissé puha lesz a keksz, de hűlés közben megkeményedik)
  4. A krémhez a zselatin lapokat vízbe áztatjuk. Közben vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, itt én hozzátettem 4 evőkanálnyit a tejszínből. Amikor egy picit hűlt, hozzákeverem a kinyomkodott zselatinlapokat. Kiöntöm egy tálba és hozzákeverem a mogyorókrémet és a mascarponét.
  5. Felverem a megmaradt habtejszínt és a negyedét hozzákeverem a csokis-zselatinos-mogyorókrémes-mascarponés krémhez, majd ezután már egy spatulával óvatosan hozzákeverem a maradék tejszínhabot is.
  6. A kihűlt kekszünkről leszedjük a sütőpapírt és visszacsatoljuk rá a tortakarikát és így öntjük rá a krémet.
  7. Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük 3 órára.
  8. Amíg hűl, addig felolvasztunk még 5 dkg étcsokit és egy jénai tál aljára simítjuk, betesszük megdermedni a hűtőbe.
  9. Kivesszük 3 óra múlva a tortát és rászórjuk a felaprított grillázst és a megdermedt csokiból éles késsel forgácsokat húzunk le belőle és ezt is a tetejére rakjuk.

Ezután én még éjszakára hagytam a hűtőben és másnap vettem csak elő. Szépen megdermedt annyira, hogy vágható legyen. :-)

019_3.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr5312414335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása