Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Levendulás mézeskalács

2016/12/20. - írta: ilbiscotto

Már csak egy pár nap van hátra karácsonyig. Ha szeretnél ehető díszeket a karácsonyfára készíteni ez az egyik legjobb állagú mézes (a sok közül, amit készítettem az elmúlt két hónapban), gyönyörű sütés után is. Én adventi fűzért készítettem belőle. Még sütés előtt kilukasztottam őket, hogy utána tudjak belefűzni kis vékony, ezüst madzagot. :-)

1224.jpg

(Fotók: Kerekes Kata)

A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 6 tepsi mézeshez:

1 kg liszt

50 dkg méz

25 dkg porcukor

12,5 dkg vaj

3 teáskanál szódabikarbóna

5 g szárított levendula (vagy helyette mézeskalács fűszerkeverék)

3 tojás

1226.jpg

  1. A mézet és a vajat összemelegítem egy lábosban, csak amíg a vaj felolvad a mézben.
  2. Azután a lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot egy tálba tesszük, a levendulát felaprítjuk (vagy aki nem szereti helyettesítheti mézeskalácsfűszerrel is- én mindkettőt kipróbáltam :-) ) és mehet bele a 3 tojás és a langyosra hűlt vajas méz is. Jól elkeverjük, majd kézzel átdagasztjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy napra.
  3. Másnap előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  4. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztánkat és kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapíros tepsibe téve 10 perc alatt megsülnek.

Hagyhatjuk így is, vagy díszíthetjük is cukormázzal: 1 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral, 1 teáskanál étkezési keményítővel és pár csepp citromlével felverünk.

1206.jpg

 

 

1236.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr8212062981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása