Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Mézeskalácsház

2016/12/07. - írta: ilbiscotto

Már évek óta készülök rá, hogy készítek mézeskalácsházikót, aminek most jött el az ideje. :-) Olyan receptet kerestem, ahol nem szükséges túl sok méz a tészta elkészítéséhez, mivel ezt nem fogjuk megenni, én azért sajnáltam a finom mézet belerakni. Bee Berry könyvében találtam ezt a receptet, amit most megosztok veletek. Kinézetre az én házikóm minimalista lett, nem akartam a szokványos, de egyébként nagyon szép cukormázas díszítést választan, ezért pasztell színű fondantokból szaggattam ki a tetőcserepeket és így még szép színes is lett! :-)

1211.jpg

(Fotó: Kerekes Kata)

A következő alapanyagokra lesz szükséged hozzá:

003_7.JPG

  1. Egy kis lábosba tesszük a vizet, a cukrot, a fűszereket és a mézet. Addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. (ne forrjon) Ekkor hozzáadjuk kockára vágva a vajat is és belereszeljük a narancs héját. Addig kavargatjuk, míg elolvad a vaj. Hagyjuk picit hűlni.
  2. Jöhet hozzá a liszt, fakanállal kavarjuk hozzá.
  3. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  4. Készítettem egy sablont a házikónak, kivágva az ablakokat és ajtót, illetve a kémény helyét is (interneten biztos találsz, akár nyomtatható változatot is).
  5. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  6. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és a sablonokat körbevágjuk.
  7. Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, 8-10 perc alatt megsülnek.
  8. Hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal összeragasztjuk, de ne egyszerre az egészet, mindig hagyjunk időt száradni az oldalaknak, mielőtt a következő jönne. (így nem fog összedőlni)

Cukormázhoz: 2 tojásfehérjét, 50 dkg porcukrot és kb. 1/4 citrom levét habosra keverünk. Ezzel ragasztunk és díszíthetjük is, amint megszáradt.

A tetőcserepeket, az ablak keretét és az ajtó külsejét is fondantból készítettem (ételfestékekkel színezve). :-)

1213.jpg

(Fotó: Kerekes Kata)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr1312031139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása