Már évek óta készülök rá, hogy készítek mézeskalácsházikót, aminek most jött el az ideje. :-) Olyan receptet kerestem, ahol nem szükséges túl sok méz a tészta elkészítéséhez, mivel ezt nem fogjuk megenni, én azért sajnáltam a finom mézet belerakni. Bee Berry könyvében találtam ezt a receptet, amit most megosztok veletek. Kinézetre az én házikóm minimalista lett, nem akartam a szokványos, de egyébként nagyon szép cukormázas díszítést választan, ezért pasztell színű fondantokból szaggattam ki a tetőcserepeket és így még szép színes is lett! :-)
(Fotó: Kerekes Kata)
A következő alapanyagokra lesz szükséged hozzá:
- Egy kis lábosba tesszük a vizet, a cukrot, a fűszereket és a mézet. Addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. (ne forrjon) Ekkor hozzáadjuk kockára vágva a vajat is és belereszeljük a narancs héját. Addig kavargatjuk, míg elolvad a vaj. Hagyjuk picit hűlni.
- Jöhet hozzá a liszt, fakanállal kavarjuk hozzá.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább fél órára.
- Készítettem egy sablont a házikónak, kivágva az ablakokat és ajtót, illetve a kémény helyét is (interneten biztos találsz, akár nyomtatható változatot is).
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és a sablonokat körbevágjuk.
- Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, 8-10 perc alatt megsülnek.
- Hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal összeragasztjuk, de ne egyszerre az egészet, mindig hagyjunk időt száradni az oldalaknak, mielőtt a következő jönne. (így nem fog összedőlni)
Cukormázhoz: 2 tojásfehérjét, 50 dkg porcukrot és kb. 1/4 citrom levét habosra keverünk. Ezzel ragasztunk és díszíthetjük is, amint megszáradt.
A tetőcserepeket, az ablak keretét és az ajtó külsejét is fondantból készítettem (ételfestékekkel színezve). :-)
(Fotó: Kerekes Kata)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.