Szülinapra készült ez a torta, kimondottan gluténmenteset kellett készítenem. Ez már a 2. verzió, ugyanis a prototípust a gimis osztálytalálkozónkra készítettem el, majd a kisfiam szülinapjára is, Bogyó és Babócás figurákkal :-). A piskótája mandulalisztből van, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A torta ötletét a Magyar Konyha októberi számában lévő Málna-Haiti süti adta, innen a piskóta és a máz, amit átvariáltam egy 24 cm-es tortaformába, a málnaréteget és a csoki mousset már én kreáltam meg.
Málnakrém:
Glazing (csokimáz):
Étcsoki mousse:
Piskóta: (2x24 cm-es tortaformába)
- Előző nap elkészítjük a krémeket. Elsőként a málnakrémet: egy kis lábosban a málnát odatesszük a tűzhelyre, a cukrot a keményítővel elkavarjuk és amikor már kezd a málna szétesni belekavarjuk, addig forraljuk lassú tűzön, amíg besűrűsödik, ez kb. 2 perc. Közben hideg vízbe beáztatjuk a lapzselatinokat. Kissé kihűtjük a krémet és a jól kicsavart lapzselatinokat belekavarjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Addig a tejszínt felverjük és a kihűlt málnás krémhez óvatosan hozzákeverjük, majd mehet is a hűtőbe.
- Következik a csokimáz, glazing készítése: Beáztatjuk a lapzselatinokat hideg vízbe. Az 5 dkg cukrot, a 3 dkg mézet és a tejszínt felforraljuk, hagyjuk kicsit hűlni és belekavarjuk a lapzselatinokat. Ezután ráöntjük az egészet a darabokra tört étcsoki és kakaó keverékére. Ha elolvadt a csoki, egy botmixerrel még átkavarjuk. Ha kihűlt mehet ez is a hűtőbe.
- Legvégül jöhet az étcsoki mousse elkészítése: Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, közben hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapokat, ha a csoki kicsit hűlt, belekavarjuk a lapokat. A tejszínt felverjük, először egy kevés habot teszünk csak a csokihoz, jól elkavarjuk, majd a többit habot is hozzátéve már óvatosan elkavarjuk. Ezt is a hűtőbe tesszük.
- Következő nap jöhet a piskóta megsütése. Szétválasztunk 8 db tojást. Ezután jöhet a mérleg, kimérünk 15,5 dkg tojássárgáját- nekem ez pont 8 db tojás sárgája volt- , ehhez hozzáadunk 8,5 dkg egész tojást- ez kb. 1,5 tojás lesz, a fehérjéből kivettem kanállal egy keveset- és végül a 22 dkg tojásfehérjét mérjük ki, ez kb 6 tojás lesz (nagyon kevés tojásfehérje marad csak meg). Ha megvagyunk a méricskéléssel, elsőként a tojásfehérjét verjük fel a 10 dkg cukorral, ez hamar meglesz. Ezután jöhet a tojássárgája az egész tojásokkal és az 5 dkg cukorral és 3 dkg mézzel. Ezt is jó habosra verjük, ez már több percet fog igénybe venni. (5-6 perc). Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kakaót, a keményítőt és a mandulalisztet összekavarjuk és előkészítünk egy szitát. Először a tojássárgás részhez több részletben - 2-3 adagban - hozzákavarjuk egy fakanállal óvatosan a tojásfehérjehabot. Ezután a kakaós-keményítős-mandulalisztes keveréket szintén több részletben hozzászitáljuk a habhoz. Ha kész, 2 db 24 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és megpróbáljuk kétfelé osztani a piskótahabot. Egyszerre mehet a sütőbe, alsó-felső sütés és félidőnél megfordítjuk őket. Összesen 25-30 perc alatt sülnek meg a torták, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek e. Hagyjuk kihűlni őket.
- Legvégül jöhet a torta összerakása: A két tortalapot 2-2 részre vágjuk, így lesz 4 db lapunk. Megkenjük sorba őket, először a csokimousse fele, második a málnakrém, itt az egészet rárakjuk, és végül a csokimousse másik fele. A torta tetejére pedig a máz jön, amit szobahőmérsékleten felmelegítünk, kavargatjuk és szépen lassan kenhetővé fog válni újra.
- Díszíthetjük kedvünkre.
Ui.: a mázhoz így a kíséltetezések végére, elég a két db zselatinlap is, úgy folyósabb lesz és fényesebb a tortánk teteje.
Na és így nézett ki az osztálytalálkozónkra készített első verzió és a kisfiam tortája, ahol csak egy gyors fotó készült. :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.