Anyukám szülinapjára készült ez a csokis epres torta, bár itt a képen ez már a reprodukció, az eredetin még voltak töltött kekszek is. :-) Eper helyett mehet rá bármilyen más bogyós gyümölcs is, sajnos az eperszezonnak mindjárt vége, de jön a málna!!! De ha csak csokisan készíted el ezt a tortát úgy is nagyon isteni, én mindig ezt készítem szülinapokra.
A következő alapanyagokra lesz szükséged egy 18-20 cm átmérőjű tortához:
Az epres krémhez szükséges:
A trüffel krémhez szükséges:
A torta elkészítése:
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük. (nem kell szétválasztani a tojásokat, bár így kicsit tovább tart amíg felverődik, de csak egy tál szükséges)
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- Megolvasztjuk a vajat, hagyjuk hűlni.
- A lisztet a kakaóval összekeverjük és beleszitáljuk a cukros tojáshabba apránként (3-4 részletben), nagyon óvatosan keverjük el, ne törjön össze a hab.
- Legvégén pedig az olvasztott vajat keverjük bele óvatosan.
- Kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük (18-20cm) és mehet a sütőbe, kb. 25-30 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük.
A trüffel krém elkészítése:
- Megolvasztjuk az étcsokit, félrerakjuk.
- A tejszínt felverjük habbá. Belecsorgatjuk a kissé kihűlt csokit, elkeverjük.
- A cukrot a kakaóval összekeverjük és a csokis tejszínhabhoz nagyon óvatosan egy fakanállal beleforgatjuk.
- Mehet a hűtőbe legalább egy órára (de előző nap is elkészíthető), amíg megdermed.
Az epres krém elkészítése:
- Az epret megmossuk, felszeleteljük (2-3 részbe eper nagyságtól függően), egy lábosba tesszük a cukorral és a keményítővel. Felforraljuk, amikor már bugyog még egy percig, aztán kihűtjük.
- Ha kihűlt az eper, hozzákeverjük a mascarponét, amit előtte egy-két kanál cukorral egy habverő segítségével összekeverünk.
- Mehet ez is a hűtőbe.
Amikor minden kihűlt: a torta és a két krém, akkor jöhet az összeállítás. A tortát 3 részre vágjuk (ha nem nőtt meg eléggé és úgy látod, hogy nagyon vékony lenne 3 réteg, akkor csak ketté vágd a tortát) és felváltva kenjük meg a két krémmel. A tetejére menjen a trüffel krém, illetve az oldalára is kenjünk belőle. A képen látható módon félbevágott eprekkel díszíthetjük.
Ui.: A torta tetejére még készíthetsz egy csokiöntetet is: 5 dkg étcsokit 2,5 dkg vajjal megolvasztunk és ráöntjük a torta tetejére (hűtőben szépen megszilárdul, a vajtól szép fényes lesz). Csak nekem erre már nem volt időm. :-) Az eredetii tortán voltak még töltött csokis és epres kekszek is - úgyis marad annyi a krémekből-. Receptjét megtalálod a blogon itt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.