Klasszikus karácsonyi édesség a zserbó. Na de itt a sok dió a spájzamban, anyukám féle sárgabaracklekvár- ami mellesleg szerintem a legjobb sárgabaracklekvár!!! :-))) - ezért evidens volt, hogy zserbót készítek belőle, de persze keksz formájában egy kis plusz extrával: aszalt sárgabarackkal. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged kb. 30 db keksz elkészítéséhez:
- Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy kis lábosba és felöntjük forró vízzel, hogy megpuhuljon.
- A diót ledaráljuk, majd a liszttel, a finomítatlan nádcukorral összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat.
- Egy cipót gyúrunk belőle, kettészedjük és egyenként folpackba csomagolva berakjuk a hűtőbe legalább egy fél órára.
- Közben leszűrjük az aszalt sárgabarackot és aprító gépben teljesen apróra daráljuk.
- Előveszünk egy kis lábost, beletesszük a sárgabaracklekvárt az aprított aszalt sárgabarackkal együtt és lassú tűzön addig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik. (ez kb. 10 perc) Hagyjuk kihűlni.
- Lisztezett deszkán a hűtőből kivett egyik tésztát kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk 2-3 mm-esre, kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire tesszük őket. Ugyanígy teszünk a másik tésztával is, de a kiszaggatott tészta közepét kiszúrjuk. Úgy szaggassuk ki őket, hogy egyforma mennyiség legyen mindkét fajtából.
- 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük őket.
- Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a lyukas közepű kekszekre csorgatjuk vagy rákenjük.
- Legvégül megkenjük lekvárral a kekszeket.
Ui.: Legközelebb teszek a tésztájába egy tojást is, hogy ne legyen ennyire omlós, töredezős. :-)
Kiegészítés: már sokadjára sütve ezt a kekszet, tökéletesítettem, úgy, hogy rakok bele egy tojást és 10 gramm étkezési keményítőt is a fenti hozzávalókon kívül. Így már nem törik szét a keksz, és hát még mindig isteni finom! :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.