Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Citromos keksz

2016/03/22. - írta: ilbiscotto

A citromos keksz az egyik nagy kedvencünk, Havas Dóra: Lila füge c. szakácskönyvében bukkantam rá erre az isteni kekszre. (Ici-picit változtattam csak rajta - na nem mintha az eredeti recept ne lett volna jó). :-)) A háromszorosan citromos hatás, amitől annyira finom: a citrom leve, a citromhéj és a kandírozott citromhéj, valamint a pisztácia, ami még ropogósabbá teszi a kekszet. Itt találod a házilag készített kandírozott citromhéj receptjét is, nem sok idő ezt sem elkészíteni és így tuti nincs benne tartósítószer. :-)

20_2.jpg(Fotó: Kerekes Kata)                        

 A következő alapanyagokra lesz szükséged 15-18 db keksz elkészítéséhez:

027.JPG

a citromos krémhez szükséges:

026.JPG

  • A krém elkészítésével kezdjük. Egy lábosba rakjuk a citrom levét és héját, a cukrot, a vajat és az étkezési keményítőt. Kavargatjuk, amíg felolvad a vaj és a cukor a citromlében, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik a keményítőtől. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
  • Addig elkészítjük a tésztát. A vajat a cukorral robotgéppel habosra verjük, majd beletesszük a tojássárgáját és azzal is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, itt már fakanállal keverjük el, a végén adjuk hozzá a krémet, a felaprított kandírozott citromhéjat és pisztáciát.
  • Összegyúrjuk az egészet, cipóvá formázzuk, kicsit kilapítjuk, folpackba csomagoljuk és mehet a hűtőbe dermedni legalább egy fél órára.
  • A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  • Sütőpapíros tepsibe tesszük és kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már picit keményedik a teteje, vegyük ki, hűlés közben meg fog keményedni.

     Ui: Ha tudunk biocitromot, vagy kezeletlen héjú citromot vásároljunk.

23.jpg(Fotó: Kerekes Kata)    

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr358486938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása