Nagyon ritkán szoktam kalácsot sütni, leginkább húsvétkor. (Ez is még akkor készült. :-) ) Mert hát egyszerűbb megvásárolni a pékségben. De amikor ezt a receptet megláttam Édesem- Márk Szonjánál, azonnal ki akartam próbálni, és egy kicsit sem csalódtam. Mondhatom, hogy életem egyik legjobb kalácsa, amit ezentúl nem csak húsvétkor fogok sütni az tuti. :-) Na és arról nem beszélve, hogy ilyenkor jövök mindig rá, hogy milyen jó kelt tésztát csinálni: örülni, hogy hurrá duplájára kelt, hurrá sikerült szép fonatot csinálni (legalábbis hozzám képest, aki ebben nem túl ügyes) és hurrá gyönyörűen megsült és micsoda illat lengi be a lakást. :-) Ilyenkor alig várja az ember lánya, hogy kicsit langyosra hűljön és ehesse. :-)
A következő alapanyagokra lesz szükséged 4 db mini kalácshoz:
110 ml langyos tej
7 g cukor
10 g friss élesztő
27 g olvasztott vaj
2 db tojás
35 g méz
csipet só
325 g finomliszt
Töltelék:
200 g aszalt gyümölcs (lehet vegyesen többfélét)
250 ml víz 1/2 vanília rúd (vagy 1/2 teáskanál őrölt vanília)
- Langyosra melegítjük a tejet, melynek a felét a cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. (ez pár perc)
- Megolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- A felfuttatott cukros-tejes élesztőhöz tesszük a langyos olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, a mézet és 1 db tojást. A robotgép dagasztó karjával elkezdjük összekeverni és kanalanként hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet. Ha minden liszt benne, hagyjuk még dagasztani a gépet, amíg el nem válik az edény falától a tésztánk.
- Kivesszük a tésztát, gombóccá alakítjuk és egy pici olvasztott vajjal (vagy esetleg napraforgóolajjal) körbekenjük a tésztagolyónkat, hogy ne száradjon ki kelés közben.
- Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 2 órán át.
- Közben elkészítjük a tölteléket: összeaprítjuk az aszalt gyümölcsöket (én pl. körtét, vörös áfonyát, sárgabarackot és mazsolát), felrakjuk a vízbe forrni a vanília hozzáadásával. Ha felforrt, hagyjuk a vízben hűlni és majd csak ha megkelt a tésztánk akkor szűrjük le.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A megkelt tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk és 4 felé vágjuk (ha nagyon egyformára szeretnénk, le is mérhetjük), majd egyesével dolgozunk vele tovább.
- Ahány fonatot szeretnénk, annyi felé vágjuk a tésztát. Én 4 felé vágtam és mindegyiket hurkává sodortam, majd egyesével kinyújtottam, bőven megszórtam aszalt gyümölcs darabokkal és feltekertem, mint egy piskótát.
- Ezután a 4 kis töltött hurkát összefontam, de lehet 3-as fonás is. :-) (Videós segítséget youtube-on nagyon sokat találni.) Így jártam el a maradék 3 tésztával is.
- A másik tojást enyhén felverjük és lekenjük vele a kalácsokat - amit már sütőpapíros tepsire rakunk- és hagyjuk kelni őket fél óráig, majd újra lekenjük tojással és mehet a sütőbe, 25 perc alatt megsülnek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.