Kekszek és más finomságok kézműves tárhelye

Narancslekvár

2017/01/10. - írta: ilbiscotto

Egy nagyon egyszerű narancslekvár készítését szeretném megosztani veletek. Csokis sütikből kihagyhatatlan, de egy piritósra egy csésze teával is megmozgatja ízlelőbimbóinkat! :-)

008_6.JPG

Szükséges hozzávalók:

- minden kg narancshoz (héj nélkül)

0,5 kg cukor,

1 citrom,

7 g pektin

és 1 biocitrom és 1 bionarancs héja

  1. Üvegeket sterilizáljuk. (Én mindig a mosogatógépbe rakom őket :-), amíg végez a gép, addig elkészülnek a narancsok is.)
  2. Meghámozzuk a narancsokat és kockára vágjuk. (amennyire lehet a fehér héjától is megszabadítjuk).
  3. Felrakjuk főzni egy nagy lábosban, hozzáadjuk a cukrot és a pektint is. (egy pici cukorral szoktam elkeverni a pektint és így teszem bele)
  4. Kilogrammonként egy citrom és egy narancs héját éles késsel levágjuk  és vékonyan felszeleteljük. Ha kész ezt is beletesszük a rotyogó narancshoz.
  5. Kb.1-1,5 órát főzzük, addig amíg ha kicsepegtetünk egy picit a lekvárból 10 perc múlva kezd megszilárdulni.
  6. Ezután mehetnek az üvegekbe (mindig rakok a kupak alá fóliát is). Pár percre fejjel lefelé fordítjuk, hogy a levegő kimenjen belőle, aztán mehet dunsztba, amíg ki nem hűlnek (kb. 1 éjszaka). Végül a kamra polcra kerülhetnek. :-)

002_12.JPG

005_7.JPG

006_8.JPG

Most kivételesen csak citrom héját raktam bele, mert nem kaptam jó bionarancsot, de remélem így is nagyon finom lesz! :-) Idén csak mini adagot készítettem, 3 kg narancsból 2 kg narancs lett hámozva, amiből 8 db 2 dl-es üveg lekvár lett az eredmény! :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilbiscotto.blog.hu/api/trackback/id/tr8312115895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása