Egy nagyon egyszerű narancslekvár készítését szeretném megosztani veletek. Csokis sütikből kihagyhatatlan, de egy piritósra egy csésze teával is megmozgatja ízlelőbimbóinkat! :-)
Szükséges hozzávalók:
- minden kg narancshoz (héj nélkül)
0,5 kg cukor,
1 citrom,
7 g pektin
és 1 biocitrom és 1 bionarancs héja
- Üvegeket sterilizáljuk. (Én mindig a mosogatógépbe rakom őket :-), amíg végez a gép, addig elkészülnek a narancsok is.)
- Meghámozzuk a narancsokat és kockára vágjuk. (amennyire lehet a fehér héjától is megszabadítjuk).
- Felrakjuk főzni egy nagy lábosban, hozzáadjuk a cukrot és a pektint is. (egy pici cukorral szoktam elkeverni a pektint és így teszem bele)
- Kilogrammonként egy citrom és egy narancs héját éles késsel levágjuk és vékonyan felszeleteljük. Ha kész ezt is beletesszük a rotyogó narancshoz.
- Kb.1-1,5 órát főzzük, addig amíg ha kicsepegtetünk egy picit a lekvárból 10 perc múlva kezd megszilárdulni.
- Ezután mehetnek az üvegekbe (mindig rakok a kupak alá fóliát is). Pár percre fejjel lefelé fordítjuk, hogy a levegő kimenjen belőle, aztán mehet dunsztba, amíg ki nem hűlnek (kb. 1 éjszaka). Végül a kamra polcra kerülhetnek. :-)
Most kivételesen csak citrom héját raktam bele, mert nem kaptam jó bionarancsot, de remélem így is nagyon finom lesz! :-) Idén csak mini adagot készítettem, 3 kg narancsból 2 kg narancs lett hámozva, amiből 8 db 2 dl-es üveg lekvár lett az eredmény! :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.